Extra kans op nepfacturen in vakantietijd

18 juli 2019 | Door redactie

Zijn er in uw organisatie vakantiekrachten aan het werk om vaste werknemers die op vakantie zijn te vervangen? Let dan op dat zij voldoende zijn ingewerkt om hun werk naar behoren te kunnen doen. Malafide bedrijven weten dat er op dit moment veel onervaren krachten aan het werk zijn en maken daar stevig misbruik van!

Spooknota's zijn aanbiedingen die bijna niet als zodanig herkenbaar zijn en vaak heel erg lijken op de facturen van een gerenommeerd bedrijf. In de zomer worden er meer van zulke nepfacturen gestuurd dan anders. Fraudeurs weten namelijk dat veel organisaties tijdens de zomermaanden tijdelijke krachten inzetten om vakantievierende werknemers te vervangen. Die vakantiekrachten weten niet wat de vaste leveranciers van uw organisatie zijn en zullen spookfacturen niet snel herkennen (tool), waardoor zulke praktijken eerder succesvol zijn. De schatting is dat fraude het bedrijfsleven jaarlijks tussen de € 400 tot € 500 miljoen kost.

Trucs van de verzenders van spookfacturen

De makers van spookfacturen gebruiken vaak een aantal van de volgende trucs:

  • De gebruikte bedrijfsnaam lijkt op een echte instantie, inclusief huisstijl.
  • In de factuur staat een verwijzing naar een ander land of buitenlandse steden.
  • Op de factuur staat een telefoonnummer dat een zeer duur betaalnummer kan zijn.
  • De aangehechte acceptgiro versterkt het beeld van een echte factuur en vergemakkelijkt de betaling ervan.
  • Het gaat om relatief kleine bedragen, waardoor werknemers of vakantiekrachten de factuur snel betalen.

Spookfacturen niet meer melden

Op de site van de Fraudehelpdesk was altijd een overzicht van verzenders van spooknota's te vinden. Met ingang van 1 augustus 2019 is deze dienstverlening acuut gestopt, omdat de Autoriteit Persoonsgegevens de Fraudehelpdesk daar geen vergunning voor heeft gegeven. Sinds de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is zo'n vergunning verplicht voor het vastleggen van (vermoedelijk) strafrechtelijke gegevens. Hier vallen de bedrijfsnamen, rekeningnummers, e-mailadressen en bitcoinadressen die in fraudemeldingen staan.

Bijlagen bij dit bericht

Voorkom acquisitiefraude
E-learning | VideoCollege 19 minuten