Gehackt of niet gehackt; dat is de vraag

31 mei 2012 | Door redactie

Hackers zijn drukke baasjes; bijna dagelijks wordt er in een grote database ingebroken. U zou steil achterover slaan als u te weten zou komen hoeveel e-mailadressen en wachtwoorden de afgelopen tijd zijn buitgemaakt. Het zijn er in ieder geval minstens tien miljoen; dat is namelijk het aantal dat een beveiligingsconsultant heeft verzameld. Op zijn website kunt u checken of uw e-mailadres en wachtwoord er ook bij zijn.

Lang niet elk bedrijf gaat even zorgvuldig om met de gegevens die u achterlaat op hun website. Niet voor niets liggen er om de haverklap databases met wachtwoorden en e-mailadressen op straat. Een Australische beveiligingsconsultant is op het idee gekomen om gelekte databases te verzamelen, zodat mensen kunnen zien of zij slachtoffer van een hack zijn. Hij heeft tot nu toe ongeveer tien miljoen wachtwoorden en e-mailadressen bij elkaar gesprokkeld. De beveiligingsconsultant zegt dat hij geen misbruik maakt van de gegevens.

Staat uw e-mailadres ertussen?

Op zijn website kunt u zien of uw e-mailadres erbij staat. U kunt uw e-mailadres invullen op de website schouldichangemypassword.com. Er wordt dan gecontroleerd of die ertussen staat. Is dat het geval, dan weet u dat u pijlsnel uw wachtwoorden moet veranderen. Is uw e-mailadres niet gevonden in de database, dan betekent dat natuurlijk niet dat u niet gehackt kan zijn. Vergeet daarom niet om regelmatig uw wachtwoord te veranderen.