Gemalto: SIM-kaartje wordt Sip-kaartje

Vrijdag 20 februari werd bekend dat SIM-kaartfabrikant Gemalto waarschijnlijk gehackt is door de NSA en GCHQ, respectievelijk de Amerikaanse en Britse geheime diensten. Dat zou al gebeurd zijn in 2010 of 2011, blijkt uit informatie van Edward Snowden. Hierdoor zijn mogelijk niet alleen de SIM-kaarten van het bedrijf in het geding, maar ook producten als de chips op bankkaarten en paspoorten.

23 februari 2015 | Door redactie

Leverancier van beveiligde chips Gemalto lijkt slachtoffer te zijn geworden van een hack door de Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten. Deze had tot doel de encryptiesleutels van SIM-kaarten te bemachtigen. Omdat Gemalto een van de grootste bedrijven in deze sector is, zal dit hard aankomen bij de afnemers van hun producten. In Nederland zijn dit de providers KPN, Vodafone en T-Mobile. Ook het Belgische Proximus en het Amerikaanse AT & T horen daarbij. Woensdag 25 februari maakt Gemalto de resultaten van een eigen intern onderzoek naar de hack bekend.

Inbraak geeft aantal 'voordelen'

Gesprekken per mobiele telefoon zijn al langer op te vangen en te encoderen. Toch levert de inbraak de geheime diensten een aantal ‘voordelen’. Ze kunnen wereldwijd de mobiele communicatie volgen zonder toestemming te hoeven vragen en zonder dat iemand het merkt. Ook kunnen ze met de sleutels eerder opgevangen gecodeerde informatie alsnog ontsleutelen. Qua impact is deze hack te vergelijken met die bij Diginotar, een paar jaar geleden.