Gevonden USB-stick soms linke soep

Een USB-stick is klein en daarom makkelijk te verliezen. U heeft dus vast wel eens ergens een stickje gevonden. Bedwing in zo’n situatie uw nieuwsgierigheid, en steek het apparaatje vooral niet in uw computer. De bestanden op rondslingerende USB-sticks zijn vaak voorzien van malware.

9 december 2011 | Door redactie

Veel mensen die een USB-stick vinden zullen benieuwd zijn wat erop staat. De makers van malware weten dit ook en verspreiden daarom USB-sticks met inhoud die uw computer kan infecteren. Volgens anti-virusmaker Sophos komt dit vaker voor dan u misschien denkt. Het bedrijf nam de proef op de som en kocht op een veiling van verloren goederen wat USB-sticks die in de trein waren achtergelaten. Op 33 van de 50 USB-sticks bleek malware te staan. Het ging in totaal om 62 kwaadaardige bestanden.

USB-stick beveiligen

Overigens werd op de USB-sticks ook veel gevoelige informatie aangetroffen. Van belastinggegevens en cv’s tot fotoalbums; het stond allemaal onbeveiligd op de verloren USB-sticks. U ziet: uw gegevens kunnen zomaar in de verkeerde handen vallen. Versleutel uw USB-stick dus of beveilig de bestanden die erop staan met een wachtwoord. Allebei is natuurlijk nog beter.