Google kapt met de oude captcha

28 oktober 2013 | Door redactie

U kent ongetwijfeld de captcha; de ietwat vervormde tekencode die u in moet typen als u bijvoorbeeld een reactie geeft op een bericht of als u een formulier invult. Soms is het ontcijferen van een captcha allesbehalve eenvoudig. Google heeft daar eens wat onderzoek aan gewijd en is nu met captcha's gekomen die zich aanpassen aan de gebruiker. 'Echte mensen' krijgen dan simpeler captcha's te zien.

Captcha's zijn ontworpen om te voorkomen dat geautomatiseerde software misbruik maakt van bijvoorbeeld webformulieren of pagina's om accounts aan te maken. Het zijn eigenlijk plaatjes, en geen tekst. Het idee hierachter is dat software die plaatjes niet kan lezen, waardoor er niet gespamd kan worden via zo'n invulformulier. Dat heeft een tijdje goed gewerkt, maar het had wel nadelen. Gebruikers hadden soms veel moeite om die min of meer vervormde letter-cijfercombinaties te lezen, waardoor ze het formulier niet konden verzenden. Bovendien werd de software ook steeds slimmer, waardoor de captcha zijn nut een beetje begon te verliezen. Onderzoekers van Google hebben nu een nieuwe captcha ontworpen, die zich aanpast aan de gebruiker. Een 'gewone' gebruiker krijgt een simpele captcha te zien. Als het vermoeden bestaat dat geautomatiseerde software probeert binnen te dringen, komt er een moeilijk te ontcijferen captcha in beeld.

Online gedrag is basis

Er wordt met behulp van software een risicoanalyse van de gebruiker gemaakt. Als de software besluit dat de gebruiker zich verdacht gedraagt, wordt er een andere captcha getoond. Deze is voor mensen nog steeds te ontcijferen, maar moet voor geautomatiseerde software een onneembare barrière vormen.