Het is zwart met wit en het infecteert u

5 oktober 2011 | Door redactie

Bijna overal waar u komt, ziet u wel QR-codes. Misschien scant u er uit nieuwsgierigheid zelf wel af en toe eentje. Maar terwijl u nietsvermoedend een QR-code scant met uw smartphone, haalt u daarmee misschien wel pardoes een Trojaans paard binnen. Cybercriminelen hebben sinds kort hun werkterrein verlegd naar de populaire zwart met witte vierkantjes.

Het internet is maar een gevaarlijke plek. Voor u het weet zit u met malware opgezadeld. Een nieuwe truc van cybercriminelen is het misbruiken van de QR-code. Het leuke van de QR-code is dat u geen idee heeft op wat voor website u terecht komt. Kwaadwillenden maken hier gebruik van door QR-codes te verspreiden die leiden naar een pagina die een Trojaans paard op uw smartphone installeert.

Niet zomaar QR-code scannen

Helaas begint de ellende pas als het kwaadaardige bestand zich heeft genesteld op uw mobiele telefoon. Het Trojaans paard zorgt er bijvoorbeeld voor dat er vanaf uw smartphone dure sms-berichten worden verstuurd. Eén zo’n bericht kan u al snel € 4,50 kosten. Wees dus voorzichtig met het scannen van QR-codes, vooral als het niet duidelijk is wie de bron precies is.