Hoedje schrikken door phishingmail van baas

15 augustus 2013 | Door redactie

U en uw collega’s zijn niet van gisteren en zullen nooit in een phishingtruc trappen. Dankzij phishing weten cybercriminelen immers belangrijke gegevens te achterhalen. Tot zover het droomscenario. In de praktijk lopen organisaties door phishing jaarlijks miljoenen euro’s schade op. De mens blijkt meestal de zwakste schakel in de beveiliging. Eigenlijk zou uw manager zijn personeel even wakker moeten schudden, maar hoe?

Al waarschuwt uw manager zijn medewerkers nog zo vaak voor phishingmails omdat het gevaarlijk is voor de organisatie, gemak wint het meestal van het verstand. En dus laten medewerkers zonder al te veel bezwaren (bedrijfsgevoelige) gegevens achter op websites, of klikken ze zonder nadenken op allerlei dubieuze links in e-mails. De organisatie is uiteindelijk de pisang. In de VS kon een manager dit niet langer aanzien, en stuurde daarom expres een zelfgeknutselde phishingmail naar zijn medewerkers.

Scherp houden voor gevaren phishing

Wat hij al vermoedde, gebeurde daadwerkelijk. Meer dan de helft van zijn medewerkers klikte zonder nadenken op de link in het mailtje. Een groot veiligheidsrisico, dus de manager kon zijn onnadenkende werknemers even goed de stuipen op het lijf jagen. De man claimt dat zijn werknemers sindsdien weer helemaal bij de les zijn. Een ideetje voor uw manager om iedereen scherp te houden voor de gevaren van phishing?