Illegale software vormt dreiging voor cybersecurity

19 december 2022 | Door redactie

Een op de vijf Nederlandse besluitvormers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) overweegt illegale software te gebruiken om zo kosten te besparen. Dit blijkt uit recent onderzoek. De cybersecurity van een onderneming kan door een dergelijke beslissing in gevaar komen.

Volgens nieuw onderzoek van Kaspersky in Nederland is maar liefst 18% van Nederlandse besluitvormers bereid om illegale alternatieven van bedrijfssoftware te gebruiken. Zij hopen zo de IT-uitgaven te beperken en onder andere de stijgende kosten van levensonderhoud het hoofd te bieden. Bij grotere ondernemingen (250-999 werknemers) is dit percentage zelfs 33%.

Bezuinigen in tijden van crisis

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 100 Nederlandse besluitvormers die verantwoordelijk zijn voor bedrijfsontwikkeling en strategie. Van de deelnemende mkb’ers geeft 13% aan bereid te zijn om te bezuinigen op cybersecurity als dit nodig is als gevolg van een crisis. Zij overwegen dit ondanks het feit dat mkb'ers zeggen dat cybersecurity-incidenten (19%) een grotere uitdaging vormen dan een recessie (11%). Ook geeft 23% aan dat zij werknemers zouden vragen om hun persoonlijke apparaten op het werk te gebruiken. Ook dit kan grote gevolgen hebben voor de cybersecurity van ondernemingen. Cybercriminelen verspreiden namelijk vaak schadelijke bestanden via de meest gebruikte software, en persoonlijke apparaten hebben niet altijd de benodigde beveiligingsoplossingen en -updates.

Veel schadelijke bestanden verspreid

Uit cijfers van het Kaspersky Security Network (KSN) blijkt dat in acht maanden tijd 4.525 unieke schadelijke bestanden werden verspreid via mkb-software die onofficieel was verspreid. De soorten programma's die mkb’ers denken te kunnen vervangen door gehackte kopieën, betreffen vooral communicatie-, verkoop- en zelfs cybersecuritysoftware. Ook illegale versies van CRM-, marketing- en accounting-software zijn populair.

Bijlagen bij dit bericht