Java: uw aartsvijand op het wereldwijde web

De plug-in Java behoort tot de populairste, maar is jammer genoeg ook zo ongeveer de gevaarlijkste. Dat blijkt maar weer eens uit de top 5 van meest aangevallen lekken in de eerste helft van 2013. Vier van de vijf plekken zijn opgeëist door een Java-kwetsbaarheid. Omgaan met Java vereist dus een voorzichtige aanpak.

11 oktober 2013 | Door redactie

Java is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. In de eerste helft van 2013 zijn vijf lekken verantwoordelijk voor maar liefst 95% van de malware-aanvallen. Opvallend is dat vier van de vijf lekken op naam van de plug-in Java staan. Het meest aangevallen Java-lek is een kwetsbaarheid die kan worden misbruikt als u aan het internetten bent. Dat is reden om nog voorzichtiger te browsen.

Java standaard uitschakelen

Regelmatig updaten is altijd verstandig, maar in het geval van Java niet genoeg. Het is beter om de Java-plug-in helemaal uit te schakelen en alleen te activeren als u die echt nodig heeft. In Internet Explorer schakelt u Java uit als u via menu Extra naar Invoegtoepassingen beheren gaat. Browst u met Google Chrome of Firefox, dan hoeft u niets te doen. Uw browser blokkeert Java automatisch. In Firefox kunt u er ook voor kiezen om NoScript aan te zetten. NoScript kan voorkomen dat criminelen kwaadaardige codes laden.