Lange gezichten door fout gespeld Facebook

31 oktober 2011 | Door redactie

Een typefoutje is snel gemaakt. Maar in het geval van een populaire website als Facebook kan u dit een hoop gedoe opleveren. Makers van malware buiten maar al te graag de populariteit van Facebook uit. Zij registreren massaal namen die bestaan uit verkeerd ingetypte varianten op Facebook, het zogenoemde typosquatting. Zo leiden zij u ongemerkt naar hun eigen website, waar zij rustig kunnen proberen u belangrijke gegevens te ontfutselen.

Typosquatting is geen nieuw verschijnsel. Het bestaat al sinds domeinnamen in zwang zijn. Iemand met minder goede bedoelingen legt dan fout getypte populaire namen vast als domein, bijvoorbeeld Goolge.com. Omdat iemand die dit per ongeluk intypt, dus op een andere website terechtkomt, kan de maker hiervan meeliften op de populariteit van de echte Google. Cybercriminelen hebben dit nu ook ontdekt. Zij registreren massaal verschrijvingen van facebook.com, bijvoorbeeld faecbook.com. Hier hangen zij een website aan die bedrieglijk veel op de echte facebookpagina lijkt en zo proberen ze u te verleiden om er gegevens in te typen waar zij iets mee kunnen, zoals wachtwoorden.

Altijd extra controleren

Ook kunt u op zo’n site tegen malware aanlopen. Natuurlijk heeft u het voordeel van de beveiligingsprogramma’s die op het bedrijfsnetwerk draaien, maar er kan altijd iets tussendoor glippen. Het is dus beter om tijdig te ontdekken dat u op de verkeerde site dreigt uit te komen. Controleer daarom extra wat u heeft ingetypt voordat u op Enter drukt. U kunt het gevaar ook verkleinen door de juiste link in uw favorieten of bladwijzers te zetten. U hoeft dan niets handmatig in te typen.