Microsoft, Google en Facebook versus datalek

30 april 2014 | Door redactie

De internetwereld is goed geschrokken van het Heartbleed-lek. Microsoft, Facebook en Google slaan nu de handen ineen om een herhaling van Heartbleed te voorkomen. Door in een fonds te investeren, willen Microsoft, Facebook en Google de beveiliging op internet verbeteren.

Internetgrootheden Microsoft, Facebook en Google hebben besloten samen te werken om in de toekomst grote datalekken zoals Heartbleed te voorkomen – waarbij vrijwel alle grote internetdiensten kwetsbaar waren door een softwarefout. De magische drie investeren namelijk met een aantal andere technologiebedrijven in het zogeheten ‘Core Infrastructure Initiative’. Het idee achter dit initiatief is om geld in te zamelen om daarmee het internet veiliger te maken. Zo wordt geïnvesteerd in het verbeteren van beveiligingstandaarden zoals SSL en OpenSSL.

Geen tweede Heartbleed

In totaal doneren de bedrijven minimaal 2,6 miljoen euro. Het zal u niet verbazen dat met dat geld als eerste wordt gekeken naar het veiliger maken van OpenSSL – het programma waar Heartbleed uit voortkwam. OpenSSL wordt door het merendeel van de webservers gebruikt; veel bedrijven hebben dus hardware of applicaties op de software draaien. Het is dus zeer belangrijk dat er geen tweede Heartbleed komt.