Minder aandacht voor digitale veiligheid kleine organisaties

8 oktober 2024 | Door redactie

Uit recent onderzoek blijkt dat cyberbewustzijn vooral bij kleinere organisaties is afgenomen. In 2023 nam ongeveer een vijfde van deze organisaties geen maatregelen tegen cybercrime. In 2024 is dat gestegen naar een derde. Cybercriminaliteit kost Nederland elk jaar 10 miljard euro. Het is belangrijk dat organisaties en overheid cyberveiligheid en cyberbewustzijn vergroten.

Het jaarlijks onderzoek Alert Online 2024 is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Naast het niet nemen van maatregelen komt uit het onderzoek ook naar voren dat het aantal meldingen van cybercrime (infographic) laag blijft: driekwart van de Nederlandse consumenten en de helft van de werknemers doet nog steeds geen melding of aangifte van cyberaanvallen of -criminaliteit. Hacking en phishing  zijn de meest bekende vormen van cybercrime (tools). 36% van de werknemers denkt met phishing te maken te krijgen. Onder ICT-verantwoordelijken is dit aandeel 61%. Ook alle andere voorgelegde vormen van cybercrime worden door ICT-verantwoordelijken aannemelijker geacht om op het werk mee te maken te krijgen dan door andere werknemers. 40% van de ICT-verantwoordelijken maakt zich dan ook (zeer) veel of enige zorgen over de eigen online veiligheid in de werksituatie. Voor andere medewerkers is dit percentage significant lager (23%). Twee-staps-inloggen is de meest genomen actie ten behoeve van online veilig gedrag bij bedrijven (medewerkers: 38%). Ook door ICT-verantwoordelijken (54%) en medewerkers van grote bedrijven (50%) wordt deze maatregel het vaakst genoemd. Kleine organisaties ondernemen minder acties. Bovendien onderneemt een derde van deze bedrijven (32%) geen enkele actie ten behoeve van veilig online gedrag zo blijkt uit het rapport (pdf).

Cybersecurity moet naar een hoger niveau

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het van belang dat overheid en bedrijfsleven samen er hard aan werken om cybersecurity naar een hoger niveau te krijgen. Op www.samendigitaalveilig.nl kunnen MKB-bedrijven handreikingen en tools vinden om hun cyberweerbaarheid en ketenveiligheid te vergroten. Ook vragen VNO-NCW en MKB-Nederland  de overheid te investeren in goede informatievoorziening over dreigingen en kwetsbaarheden zodat organisaties gericht (tegen)maatregelen kunnen treffen.