Netwerk wapenen tegen gijzelsoftware

15 februari 2023 | Door redactie

Cybercriminaliteit vormt een reëel gevaar voor de Nederlandse economie. Veel organisaties krijgen te maken met digitale aanvallen waarbij criminelen gijzelsoftware proberen te plaatsen om netwerken plat te kunnen leggen. Het is dus zaak om vooral energie te stoppen in preventie om aanvallen te voorkomen.

Ook al investeert het kabinet al jaren geld om cybercriminaliteit te bestrijden toch vindt gijzelsoftware als ransomware en cryptoware nog zijn weg naar organisaties. Een besmetting oplopen betekent doorgaans dat het netwerk plat komt te liggen waarbij criminelen de bestanden versleutelen en losgeld vragen voor ontsleuteling. De politie raadt betaling af. De grootste winst is te behalen met goede preventieve maatregelen:  

  • Werknemers trainen in het herkennen van phishing (tool). Dat wordt steeds specifieker en persoonlijker, dus iedereen kan erin trappen. Een gezonde kritische houding tegenover bijlagen in de mail is onontbeerlijk.
  • Surfen met een browser die scripts en advertenties tegen kan houden, is een extra schild tegen malware die zich in website-advertenties verstopt. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie Firefox en NoScript, of een add-on als Ghostery.

Back-ups blijven maken

Verder is het heel belangrijk om recente back-ups achter de hand te hebben, antimalwaresoftware te installeren (artikel) die downloads en e-mailbijlagen scant en altijd alle recente updates te installeren. Ook kan het helpen werknemers te vragen hun privémail alleen op hun eigen apparatuur te openen. Organisaties die persoonsgegevens verwerken, moeten een besmetting met ransom- of cryptoware bovendien melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens sinds het in werking treden van de Meldplicht datalekken (tools)

 

Meer informatie over cybersecurity vindt u in de toolbox Zo verbetert u de cybersecurity van uw organisatie.