Netwerk wapenen tegen ransomware

6 september 2016 | Door redactie

Ook voor de politiek is het nu duidelijk dat cybercriminaliteit een reëel gevaar begint te vormen voor de Nederlandse economie. Op dit moment krijgen veel organisaties te maken met ransomware en cryptoware, waardoor de continuïteit in gevaar komt. Het is dus zaak om vooral veel energie te stoppen in preventie.

Staatssecretaris Dijkhoff (veiligheid & Justitie) waarschuwde dat cyberdreigingen een serieus gevaar beginnen te worden voor de Nederlandse samenleving. Afpersingssoftware als ransomware en cryptoware vindt bijvoorbeeld in hoog tempo zijn weg naar organisaties. Een besmetting oplopen betekent doorgaans dat het netwerk plat komt te liggen; de criminelen versleutelen de bestanden immers omdat ze hopen dat er betaald zal worden voor ontsleuteling. Nu raadt de politie dat sowieso af, en de grootste winst is te behalen met goede preventieve maatregelen. Denk aan het volgende:

  • ‘Train’ werknemers in het herkennen van phishing. Dat wordt steeds specifieker en persoonlijker, dus iedereen kan erin trappen. Een gezonde kritische houding tegenover links in de mail is onontbeerlijk.
  • Surfen met een browser die scripts en advertenties tegen kan houden, is een extra schild tegen malware die zich in website-advertenties verstopt. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie Firefox en NoScript, of een add-on als Ghostery.

Back-ups blijven maken

Verder is het heel belangrijk om recente back-ups achter de hand te hebben, antimalwaresoftware te installeren die downloads en e-mailbijlagen scant en altijd alle recente updates te installeren. Ook kan het helpen werknemers te vragen hun privémail alleen op hun eigen apparatuur te openen. Organisaties die persoonsgegevens verwerken, moeten een besmetting met ransom- of cryptoware bovendien melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens sinds het in werking treden van de Meldplicht datalekken (tools).          

Meer informatie over cybersecurity vindt u in de toolbox Zo verbetert u de cybersecurity van uw organisatie.