OneDrive krijgt functie om ransomware ongedaan te maken

23 januari 2018 | Door redactie

Door besmetting met ransomware kunnen ook zakelijke bestanden verloren gaan. Microsoft zorgt binnenkort voor een optie in OneDrive for Business waarmee een eerdere versie van een bestand kan worden teruggezet. Daardoor wordt de versleuteling door de ransomware ongedaan gemaakt.

Als een zakelijk netwerk besmet raakt met ransomware, kunnen ook de bestanden die zijn opgeslagen bij cloudopslagdienst OneDrive (tool) ontoegankelijk worden. De ransomware (tool) zet ze ‘op slot’ tot het slachtoffer betaald heeft. En ook na betaling is het maar de vraag of de bestanden nog bruikbaar zijn. Microsoft heeft aangekondigd dat er in OneDrive for Business een functie komt die het mogelijk maakt terug te gaan naar een eerder tijdstip. Dit is vergelijkbaar met Systeemherstel op de pc. Door deze zogenoemde ‘rollback’ kan de gebruiker de bestanden terugzetten van vóór het tijdstip van besmetting.

Functie makkelijker toe te passen

Mondjesmaat was het tot nu toe al wel mogelijk om bestanden te laten herstellen. Dit was echter omslachtig, het duurde lang en de helpdesk van Microsoft moest handmatig ingrijpen. Bovendien was succes zeker niet gegarandeerd. Doordat Microsoft er nu een functie van maakt, wordt het proces gestroomlijnd en makkelijk toe te passen. Het is overigens nog niet duidelijk tot hoe lang bestanden teruggehaald kunnen worden. OneDrive for Business krijgt de functie in ieder geval; over de consumentenversie is nog geen duidelijkheid.

Bijlagen bij dit bericht

Beveiligen met encryptie
E-learning | VideoCollege 16 minuten