Pc en licht uit, deur dicht, WiFi op slot?

3 juni 2013 | Door redactie

Als u ’s avonds het kantoorpand verlaat, laat u de voordeur niet wagenwijd openstaan. Dat is namelijk vragen om problemen. Maar als het op het WiFi-netwerk aankomt, zijn organisaties een stuk minder voorzichtig. ’s Nachts blijft het WiFi-netwerk bijvoorbeeld gewoon openstaan. Cybergeboefte kan door dit digitale achterdeurtje makkelijk binnendringen in het netwerk van uw organisatie.

MKB-Nederland laat weten dat vooral veel kleinere organisaties denken dat zij geen interessant doelwit zijn voor cybercriminelen. Ten onrechte, want cyberboeven proberen zeker ook binnen te dringen in de netwerken van kleinere organisaties. In de strijd tegen cybercrime kunnen dan ook alle beetjes helpen. Eén manier is om ’s avonds en ’s nachts – als er toch niemand op kantoor is – het WiFi-netwerk uit te schakelen. Ook het maandelijks veranderen van de wachtwoorden draagt bij aan de veiligheid van uw organisatie.

Campagne moet cybercrime halt toeroepen

Voorzitter van MKB-Nederland Hans Biesheuvel heeft samen met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie een landelijke campagne aangekondigd genaamd ‘Stop Cybercrime.nu’. Die is bedoeld om de bewustwording bij (kleine) bedrijven te vergroten dat ook zij weldegelijk het doelwit zijn van cyberboeven. De campagne wordt nog voor de zomer uitgerold.