Phishingmail van baas ultieme wake-upcall

U bent niet van gisteren, dus een phishingtruc ziet u al van mijlenver aankomen, nietwaar? Want het laatste wat u wilt, is dat cybercriminelen belangrijke gegevens achterhalen. Toch lopen organisaties in de praktijk jaarlijks miljoenen euro’s schade op door phishing. Medewerkers blijken meestal de zwakste schakel in de beveiliging. Ter inspiratie: de manager van een Amerikaanse organisatie joeg zijn personeel de digitale stuipen op het lijf.

26 augustus 2013 | Door redactie

Al waarschuwt uw organisatie medewerkers nog zo vaak voor het gevaar van phishingmails, gemak wint het meestal van het verstand. En dus laten medewerkers zonder al te veel bezwaren (bedrijfsgevoelige) gegevens achter op websites, of klikken ze zonder nadenken op allerlei dubieuze links in e-mails. De organisatie is uiteindelijk de pisang. In de Verenigde Staten kon een manager dit niet langer aanzien. Hij stuurde expres een zelfgeknutselde phishingmail naar zijn medewerkers.

Personeel scherp houden voor gevaren phishing

Wat hij al vermoedde, gebeurde ook. Meer dan de helft van zijn medewerkers klikte zonder nadenken op de link in het mailtje. Een groot veiligheidsrisico voor de organisatie. De manager had dus absoluut het recht om zijn onnadenkende werknemers vervolgens een pak op hun broek te geven. De man claimt dat zijn werknemers sindsdien weer helemaal bij de les zijn. Een ideetje voor uw organisatie om iedereen scherp te houden voor de gevaren van phishing?