Scan bestanden op malware met handige tool

20 december 2012 | Door redactie

Als u thuis of op een mobiel apparaat aan het werk bent, moet u het zonder de virusscanner van uw werkgever doen. U kunt dan gebruik maken van een tool om uw bestanden te scannen op verdachte software. Zo’n tool laat meerdere virusscanners los op uw bestand. Geduld is wel een vereiste; het kan even duren voordat het bestand is doorgelicht

U kunt er flink van balen als een virus uw computer lamlegt. Het belang van goede anti-virussoftware is dus groot. Kunt u niet beschikken over de virusscanner van het bedrijf, dan kunt u bestanden controleren op malware met behulp van een online tool. Een bekende tool is die van Google: VirusTotal. Maar via de zoekmachine zijn er ook alternatieven te vinden. Let wel op dat de tool die u uitkiest betrouwbaar is. U moet namelijk uw bestanden uploaden.

Controle door meerdere virusscanners

U kunt overigens niet elk bestand laten scannen. Bij VirusTotal mag het bijvoorbeeld niet groter dan 32 mb zijn. Nadat uw bestand is geüpload, start het scannen.  Meerdere bekende virusscanners – denk aan Kaspersky, F-Secure of Avast – controleren of er geen malware aanwezig is. VirusTotal laat bijvoorbeeld meer dan 40 verschillende scanners los op uw bestand. Het zal u niet verbazen dat het wel even duurt voordat al die anti-virusscanners hun werk hebben gedaan. Vooral als het druk is op de website, moet u even wachten tot uw bestand door de controle heen is.