SpamSoldier verstuurt sms’jes op uw rekening

3 januari 2013 | Door redactie

Een simpel sms'je kan flink in de papieren lopen als u niet uitkijkt. De app SpamSoldier die u binnenkrijgt via een zogenoemd Android-botnet verstuurt namelijk ongevraagd sms'jes vanaf uw telefoon zonder dat u het doorheeft. Pas als u een gepeperde rekening van uw telefoonprovider ontvangt, zult u merken dat er iets mis is.

Beveiligingsbedrijf Outlook heeft een Android-botnet (een netwerk van geïnfecteerde smartphones) ontdekt dat ongemerkt duizenden sms’jes met spam verstuurt. U ontvangt een sms over gratis versies van betaalde spellen zoals Angry Birds. Klikt u op de bijgevoegde link, dan installeert uw smartphone automatisch het spel. Dit is echter een afleidingsmanoeuvre! Op de achtergrond wordt namelijk ook de app SpamSoldier geïnstalleerd. Deze app zal vervolgens op uw rekening eenzelfde soort sms’jes naar uw contactpersonen sturen.

SpamSoldier verwijdert verzonden sms’en

De app SpamSoldier haalt de verzonden sms’jes uit uw map ‘verzonden items’. Het zal u daardoor niet snel opvallen dat deze sms’jes vanaf uw telefoon verzonden worden. SpamSoldier zal zelfs proberen om eventuele reacties op de sms’jes automatisch te wissen.
De verspreiding is volgens Outlook nu nog beperkt, maar de app is wel al opgedoken bij alle Amerikaanse providers. SpamSoldier is nog niet beschikbaar in de applicatiewinkels. De app belandt dus alleen op uw smartphone als u een sms ontvangt en op de link klikt. Mocht u zo’n sms’je ontvangen, verwijder het dan direct en waarschuw de afzender zodat hij maatregelen kan nemen om de schade te beperken.