Standaard wachtwoord altijd veranderen

27 december 2016 | Door redactie

Het is een maatregel die heel essentieel is: verander altijd standaardwachtwoorden in een zelfbedacht wachtwoord. Een wachtwoord dat de fabrikant heeft ingesteld, is negen van de tien keer eenvoudig te raden. Daarmee staat de deur naar uw organisatie wagenwijd open.

In principe lijkt de toegang tot apparaten en databases goed geregeld. Er zit immers een wachtwoord op? Dat heeft de fabrikant alvast geregeld. Jazeker, alleen zijn dat vrijwel altijd standaard of erg makkelijk te raden wachtwoorden. Cybercriminelen kunnen er dan naar raden (12345, admin) of ze zoeken het gewoon op via internet. Veel apparatuur is voorzien van een opeenvolgende serie wachtwoorden waar de opbouw maar al te duidelijk van is. Het is dus heel belangrijk om meteen na het in gebruik nemen van de software of het apparaat het wachtwoord te veranderen in een zelfbedacht wachtwoord. Vorige week nog bleek dat een toegangskaartenbemiddelaar het wachtwoord van de database niet had aangepast, waardoor de gegevens van 250.000 klanten gewoon voor het grijpen lagen.

Ook via Internet of Things

Dit advies is niet alleen belangrijk voor de printer, de beveiligingscamera en de telefooncentrale (tool), maar ook voor apparaten die communiceren via het Internet of Things. Dat kan de slimme thermostaat van het kantoorgebouw zijn, of het aircosysteem. Het geldt voor alle apparaten die via uw netwerk op internet te benaderen zijn.