Uitsmijter Google Play gaat strenger optreden

2 augustus 2012 | Door redactie

U kunt niet zien of een app malware bevat voordat u overgaat tot downloaden. Vooral Android-apps willen nog wel eens besmet zijn met malware. De belangrijkste oorzaak hiervoor is het slechte ‘deurbeleid’ van app-winkel Google Play. Uitsmijter-software Bouncer zou kwaadaardige apps moeten tegenhouden, maar die is te makkelijk voor het lapje te houden. Daarom gaat Google de software verbeteren.

Cybercriminelen hebben de pijlen gericht op besturingssysteem Android. Het blijkt namelijk ondanks de toevoeging van beveiligingssoftware Bouncer niet moeilijk om een kwaadaardige app in Google Play te plaatsen. Volgens enkele beveiligingsonderzoekers kan een ontwikkelaar met een beetje kennis van zaken de malware verbergen voor Bouncer. Tijdens de veiligheidsscan zal Bouncer niets opmerken en de app in Google Play toelaten. Pas als de app op de smartphone geïnstalleerd staat, wordt de malware actief.

Minder kans malware met Android 4

Binnenkort wordt het wellicht minder gewaagd om Android-apps te downloaden. Google werkt aan een sterkere beveiliging van app-winkel Play. Een update van de Bouncer-software zou besmette apps beter moeten herkennen. Daarnaast zal de nieuwste versie van Android ( genaamd Jelly Bean of Android 4) het moeilijker maken voor malware om zich op een smartphone te installeren.