Uw Samsung-telefoon is niet veilig

19 juni 2015 | Door redactie

Heeft u een Samsung-smartphone, dan hebben kwaadwillenden toegang tot uw telefoon. Ze kunnen op afstand malware op uw telefoon installeren maar ook een foto maken met de camera. Dit komt door een lek in de standaard toetsenbord-app van Samsung.

Door een fout in de toetsenbord-app (SwiftKeyboard) van onder andere de Samsung Galaxy S6, S5 en S4, kunnen hackers uw Samsung-smartphone ongemerkt bedienen. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Nowsecure. Zo kunnen kwaadwillenden malware op uw telefoon installeren, een foto maken met uw camera, telefoongesprekken afluisteren, tekstberichten inzien, de gps-locatie opvragen en foto's op de interne opslagruimte bekijken. Op de site van Nowsecure kunt u controleren of uw Samsung-toestel kwetsbaar is.

De lekke toetsenbord-app is niet te verwijderen

De toetsenbord-app is standaard geïnstalleerd op de Samsung-telefoons en kunt u niet deinstalleren of verwijderen. Hackers kunnen het lek van deze app ook gebruiken als u een andere toetsenbord-app op uw Samsung-telefoon gebruikt.
Samsung heeft inmiddels een patch voor het lek van de toetsenbord-app uitgebracht. Deze patch is volgens Nowsecure echter nog maar naar een klein gedeelte van de kwetsbare smartphones uitgerold. Nowsecure raadt gebruikers aan om geen verbinding te maken met onveilige WiFi-netwerken, eventueel een ander toestel te gebruiken of contact te zoeken met de provider. Uw provider kan u vertellen of de patch al is uitgerold of dat dit nog gebeurt.