Verbod kabinet op producten Kaspersky Lab verlengd

17 maart 2022 | Door redactie

Het kabinet heeft onlangs het verbod verlengd op gebruik van de antivirussoftware van het Russische Kaspersky Lab. Dit geldt voor alle overheidsorganisaties. Organisaties die vitale diensten leveren, wordt daarnaast aangeraden om naar een alternatief te zoeken.

Al in 2018 besloot het toenmalige kabinet om de antivirussoftware van Kaspersky Lab uit te faseren voor het Rijk. Minister Grapperhaus van Veiligheid & Justitie noemde het een voorzorgsmaatregel, omdat Russische wetgeving bedrijven als Kaspersky Lab verplicht om met de Russische overheid samen te werken. Dit zou digitale spionage en sabotage (tool) mogelijk kunnen maken en daarmee een veiligheidsrisico voor Nederland vormen. Het kabinet baseerde zich hierbij op een onderzoeksrapport, waarvan de resultaten in 2018 niet gedeeld werden. Pas in maart 2022, na een gang naar de rechter door Kaspersky Lab, oordeelde de Raad van State dat de Nederlandse overheid alsnog verplicht is om het rapport (pdf) te delen.

Cyberdreiging niet uit te sluiten

Uit het rapport blijkt dat er geen hard bewijs is voor spionage of sabotage met de producten van Kaspersky Lab. Maar de onderzoekers konden ook niet uítsluiten dat de producten een bedreiging vormen voor de Nederlandse veiligheid. Op basis hiervan is in 2018 besloten om voor alle overheidsinstanties een verbod in te stellen op het gebruik van Kaspersky Lab-producten, een verbod dat dus onlangs verlengd is. Daarnaast krijgen ook organisaties die actief zijn in vitale sectoren het advies om over te stappen op andere antivirussoftware. Als dat tweedehands software is om geld te besparen, zijn er nog verschillende zaken om rekening mee te houden (tool). De Duitse overheid gaat overigens nog een stap verder. Berlijn heeft op 15 maart 2022 alle Duitse burgers opgeroepen om de producten van Kaspersky Lab voortaan te mijden.