Verzekeraars delen informatie over cybercrime

13 juni 2013 | Door redactie

De kans op cybercriminaliteit neemt schrikbarend toe. Kortgeleden waren banken nog het doelwit van een groot aantal cyberaanvallen. Daarom gaan verzekeraars onderling en met overheidsdiensten en andere sectoren informatie delen over incidenten, risico’s en maatregelen.

Hoewel het lastig is om de exacte schade vast te stellen, schat TNO dat de schade van cybercriminaliteit alleen al in ons land minimaal € 10 miljard per jaar bedraagt. En dan is de zogenoemde vervolgschade, zoals de kosten voor het herstel van systemen en het opsporen van daders nog niet eens meegerekend.

Informatie uitwisselen over cybercrime

Het Verbond van Verzekeraars vindt dat verzekeraars – die het risico  van cybercrime voor andere bedrijven kunnen verzekeren – er zelf alles aan moeten doen om te voorkomen dat zij de dupe worden van digitale dreigingen. Daarom gaan zij een rol spelen binnen het Informatieknooppunt Cybercrime. Hier wisselen diverse organisaties onderling en met overheidsdiensten als de AIVD en de politie informatie uit over actuele dreigingen, risico’s en mogelijke oplossingen. Zo leveren ze een actieve bijdrage aan de strijd tegen cybercriminaliteit. Praktisch gezien moet het zorgen voor betere analyses van de risico’s op virussen, phishing en andere cyberaanvallen.