Verzekeren tegen cybercrime wordt flink duurder

13 november 2015 | Door redactie

Organisaties lijden jaarlijks enorme schade door cybercrime; hierdoor ‘verdwijnt’ € 8,8 miljard uit de Nederlandse economie. Cybercriminaliteit zal verder toenemen en dus ook de schade die daardoor ontstaat. Heeft uw organisatie hier een verzekering voor afgesloten, dan krijgt u te maken met stijgende premies.

Heeft uw organisatie een verzekering afgesloten om de risico’s rond cybersecurity af te dekken of overweegt uw werkgever om dat te doen, houd dan rekening met een stijgende kostenpost. De verwachting is dat de premies voor dit soort verzekeringen de komende jaren flink zullen stijgen. Het aantal digitale aanvallen blijft toenemen; in de VS zijn daardoor de premies al gestegen. De schade door cybercrime  is vele malen groter dan de verzekering dekt. Bouwmarkt Home Depot had bijvoorbeeld $ 232 miljoen schade, maar kreeg maar $ 100 miljoen van zijn verzekering terug. Warenhuis Target had $ 264 miljoen schade, maar daarvan dekt de verzekering nog minder: zo’n $ 90 miljoen. Het vinden van een geschikte verzekering (tool) wordt daarom niet makkelijker.

Boete na verlies of hack van gegevens

Loopt uw organisatie een grote kans op een cyberaanval, dan zal de premie hiervoor niet mals zijn, zeker niet als u veel vertrouwelijke gegevens verwerkt. De boete die u moet betalen als deze gegevens op straat komen te liggen na een hack, of door verlies, worden steeds hoger. Goede beveiliging is kostbaar, maar uw cybersecurity-verzekering moet in elk geval een aantal belangrijke zaken dekken om de schade van een cyberaanval te beperken:

  • Schade aan uw systeem als gevolg van hacken;
  • Kosten als gevolg van forensisch onderzoek;
  • Kosten voor verbeterde systeembeveiliging;
  • Afpersing met illegaal verkregen gegevens.