Vieze vingers op de smartphone

18 februari 2011 | Door redactie

U heeft hem waarschijnlijk dagelijks in uw handen: de smartphone. Hij is bijna niet meer weg te denken uit ons leven. Helaas weten kwaadwillenden dit ook, en hebben zij manieren verzonnen om misbruik te maken van de smartphone. Het kan daarom geen kwaad om een paar maatregelen te treffen zodat u veilig gebruik kunt blijven maken van uw mobiele telefoon.

De eerste virussen, malware en spyware op de smartphone zijn ondertussen al opgedoken. Deze kwaadaardige programma's kunnen onder andere via apps, bluetooth en sms uw telefoon infecteren. Zo bestaat er een sms-Trojan die zich voordoet als mediaspeler-applicatie op de Android-smartphone. Zodra u deze installeert begint uw telefoon dure sms'jes te versturen, waar u of uw bedrijf voor opdraait. Wilt u dit voorkomen, installeer dan antivirussoftware op uw Android-smartphone. Voor de meeste antivirussoftware zal door u of uw bedrijf moeten worden betaald, maar er bestaat ook gratis antivirussoftware.

Smartphone met vlekken

Maar er schuilt niet alleen gevaar in het installeren van programma's op de smartphone. Het aanraakscherm kan u ook in de problemen brengen. De vlekken die uw vingers achterlaten op het scherm kunnen namelijk uw wachtwoorden verraden. Door een foto van een scherm te maken, zien criminelen duidelijk welke delen van het scherm vaak worden aangeraakt. Maak uw scherm daarom af en toe grondig schoon. Op andere apparaten die gebruik maken van aanraakschermen, zoals de iPad kunnen vingervlekken ook uw wachtwoord verraden. Overigens kunnen de vlekken op uw iPad ook laten zien dat u e-mail heeft geopend of Angry Birds heeft gespeeld.

Vingervlekken smartphone - bron:http://www.designlanguage.com/images/11-18-10iPad.jpg