Wachtwoord is dol op verandering

4 mei 2015 | Door redactie

Inmiddels tiert cybercriminaliteit zo welig, dat het niet meer de vraag is of u ermee te maken krijgt, maar wanneer. Toch zijn veel bedrijven in het mkb zich niet bewust van hun kwetsbaarheid. Zij kunnen relatief makkelijke maatregelen nemen, maar doen dat niet. Dit blijkt uit een onderzoek door ING.

Bedrijven in het mkb, vooral het kleinere mkb, staan er niet bij stil dat hun computersystemen net zo aantrekkelijk kunnen zijn voor cybercriminelen als die van grote bedrijven. Misschien zelfs nog wel aantrekkelijker: ieder bedrijf moet online geldzaken regelen, maar kleine bedrijven zijn veel makkelijker te hacken. Omdat ze er niet echt bij stilstaan en vooral bezig zijn met ondernemen, laten ze vaak na om eenvoudige beveiligingsmaatregelen te nemen. ING meldt bijvoorbeeld in een onderzoek dat bijna 50% van de ondervraagde bedrijven hun belangrijkste wachtwoorden nooit aanpast. 20% doet dat halfjaarlijks en 17% ieder kwartaal. Die eerste groep zet de deuren dus wagenwijd open.

Hacken komt het vaakst voor

ING deed onderzoek naar cybercriminaliteit en ondervroeg daarbij 1.238 bedrijven. Van degenen die cybercrime aan den lijve ondervonden, werd 40% het slachtoffer van hacken. 36% liep tegen fraude aan, zoals valse digitale rekeningen of internetoplichting.