Wachtwoorden subtiel aanpassen gewaagde zet

Het blijft een crime: alle wachtwoorden onthouden die u gebruikt voor verschillende accounts. Een veel gekozen oplossing is om te variëren met hetzelfde wachtwoord. Bijvoorbeeld door er cijfers aan toe te voegen of telkens de laatste letter te veranderen. Het lijkt een slim trucje, maar hackers leidt u er niet mee om de tuin.

24 januari 2014 | Door redactie

Misschien gebruikt u een variant van hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. U bent dan lang niet de enige. Voor hackers is het prettig als u dit doet. Als zij een van uw wachtwoorden in handen krijgen, kunnen zij met een beetje creativiteit in verschillende van uw accounts komen. Bij veel diensten geldt namelijk geen maximum aan het aantal keren dat u het wachtwoord fout mag invoeren. Zelfs grootheden als Google en Facebook laten gebruikers keer op keer fouten maken.

Variaties op wachtwoorden uitproberen

Een hacker kan dus gerust de tijd nemen om variaties uit te proberen op het wachtwoord waarvan hij weet dat u het voor een ander account gebruikt. Stel: een hacker krijgt uw Twitter-wachtwoord in handen. Als dat bijvoorbeeld ‘brulkikker2’ is, kan hij bij een andere dienst proberen in te loggen met ‘brulkikker3’ of ‘Brulkikker2’.