Zomaar op links klikken is linke soep

25 augustus 2011 | Door redactie

Bent u een verantwoord Facebooker, Hyver of Twitteraar? Zeker als u gebruikmaakt van social media op het werk, moet u goed bedenken waar u allemaal op klikt. Het blijkt namelijk dat veel internetters zonder nadenken op schimmige links klikken die zij tegenkomen op social media als Facebook en Twitter. Cyberboeven maken daar gretig gebruik van. U wilt toch niet degene zijn die de pc’s van uw organisatie besmet met een virus?

Spam in uw werkmail herkent u zo onderhand wel. Zo weet u dondersgoed dat uw bank niet per e-mail vraagt om verificatie van uw pincode. Ook een dringende oproep dat u op het punt staat een Nigeriaanse erfenis mis te lopen, negeert u gewoon. U denkt dan ook twee keer na voordat u op links in schimmige mailtjes klikt. Maar de valkuilen van social media zijn betrekkelijk nieuw. Eén op de vijf internetters klikt nu nog zonder blikken of blozen op onbekende links op netwerksites. En dat is het moment dat de cybercrimineel toeslaat. Of u en uw collega’s gebruik mogen maken van social media op de werkvloer, hangt van uw organisatie af. Sommige werkgevers verbieden het, anderen zien er geen kwaad in. Maar als u daarmee kwalijke zaken binnenhaalt op uw pc, wordt het natuurlijk een ander verhaal.

Markeren als spam en veilig inloggen

Als u vermoedt dat u met een schadelijke link op een netwerksite te maken heeft, kunt u zelf ook actie ondernemen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om berichten van een bepaalde afzender niet meer weer te geven. Of ze te markeren als spam. En let altijd goed op als u wilt inloggen op een socialenetwerksite. Er zijn gevallen bekend waarbij kwaadwillenden inlogpagina’s namaken. Zonder dat u het doorheeft, geeft u dan uw wachtwoord uit handen. Kijk daarom altijd in de adresbalk of het webadres er bekend uitziet.