Zorg dat er bij u niets te vissen is

30 januari 2012 | Door redactie

Het is een goede zet als u probeert een neus te ontwikkelen voor Phishingmails. Wereldwijd blijkt Nederland namelijk het aantrekkelijkste jachtveld voor criminelen die proberen met phishingmailtjes uw kritieke gegevens te bemachtigen. Nederlanders worden veel vaker bestookt met zulke mails dan de inwoners van andere landen.

Wereldwijd krijgen Nederlanders het vaakst phisihingmails in de inbox. Dit meldt Symantec Intelligence. Bij ons is iedere 1 op de 62,6 mails een phishingmail, terwijl dat bij de nummer twee op de lijst, Groot-Brittannië, 1 op de 179,4 is. Niet heel verwonderlijk, want er wordt in ons land ook heel veel aan internetbankieren en webwinkelen gedaan. Dit zijn interessante activiteiten voor internetcriminelen, dus Nederlanders zijn vanzelf al een belangrijke prooi. Het is dus belangrijk dat u leert phishingmails te herkennen. En die mails zijn inmiddels heel professioneel geworden. Het wordt dus steeds lastiger om ze te onderscheiden van een legitieme mail. Houd altijd voor ogen dat banken en webwinkels niet via de mail om codes vragen, onder wat voor omstandigheden ook. Twijfelt u, neem dan eerst contact op.

Voorkom dat u slachtoffer wordt

U kunt nagaan of u de phishingmails er zelf uit kunt pikken. De Consumentenbond heeft hier een test voor online staan. Ook kunt u daar uitleg vinden over de manier waarop een phishingaanval in zijn werk gaat. Gewapend met die kennis kunt u misschien voorkomen dat u het slachtoffer wordt van hengelende cybercriminelen.