Zo verbetert u de cybersecurity van uw organisatie

Berichten over hacks, ransomware, phishing en andere cybercrime zijn letterlijk dagelijks nieuws. Het lijkt erop dat het niet de vraag is of uw organisatie getroffen wordt door een cyberaanval, maar eerder wanneer en hoe. En vooral: hoe groot is de schade en hoe snel is deze hersteld.

In deze toolbox leest u niet alleen hoe uw organisatie zich zo goed mogelijk kan beschermen tegen digitale aanvallen, maar ook hoe uw werknemers daaraan kunnen bijdragen, en hoe u zo goed en snel mogelijk de schade herstelt.

  • 1

    Download de interactieve checklist

    Zo verbetert u de cybersecurity van uw organisatie

    Word technisch én organisatorisch weerbaarder voor cybercrime

    Met behulp van deze toolbox kunt u de weerbaarheid van verschillende onderdelen van uw organisatie voor cybercrime verbeteren. Allereerst vindt u hier informatie over de verschillende vormen van cybercrime; want hoe meer u hierover weet, hoe beter u cyberincidenten herkent. Daarnaast bevat deze toolbox tools en informatie over hoe u uw werknemers kunt leren hoe ze in hun dagelijkse werkzaamheden bewust blijven van de cybercrime-risico’s. Dit geldt natuurlijk het sterkst voor uw IT-afdeling en -leveranciers, daarom is daarvoor een aparte stap met specifieke technische tips en tools opgenomen. Mocht u toch het slachtoffer worden van een vorm van cybercrime, dan hebben we tot slot ook tools en informatie hoe te handelen om de continuïteit van uw bedrijf zo veel mogelijk te waarborgen.

  • 2

    Wat u moet weten over cybercrime

    Kent u deze vormen van internetfraude?

    Tool Cybersecurity Publicatiedatum: 22-04-2021

    Internetfraude kan veel schade aanrichten bij uw organisatie. Wees u dus bewust van de meest voorkomende vormen van internetfraude.


    Goed voorbereid op digitale veiligheid

    Verdiepingsartikel Fraude Publicatiedatum: 22-07-2020

    Het kost menig ondernemer veel moeite om in deze moeilijke tijden het hoofd boven water te houden. Het laatste waar u nu op zit te wachten is gedoe met (cyber)criminelen. Tijdens de coronacrisis was een forse toename te zien in het aantal incidenten met CEO-fraude, maar er zijn meer fraudevormen waar ondernemingen zich tegen moeten wapenen. Bent u zich bewust van al deze varianten, dan kunt u ze ook herkennen.


    Ransomware-industrie

    Infographic Cybersecurity Publicatiedatum: 09-08-2021

    Ransomware wordt een steeds grotere industrie, die zich ook steeds beter organiseert. Vaak zijn deze vier partijen betrokken bij een ransomware-aanval.


    Formjacking: zijn de gegevens uit webformulieren wel veilig?

    Verdiepingsartikel Cybersecurity Publicatiedatum: 07-07-2021

    In coronatijd is het webverkeer flink gestegen, dat is u vast niet ontgaan. Webshops draaien als een tierelier, en bedrijfssites worden drukker bezocht. Dat weten cybercriminelen helaas ook, en dus duikt inmiddels veelvuldig het verschijnsel ‘formjacking’ op. Hierbij worden invoervelden op een website misbruikt om persoonlijke of gevoelige gegevens te stelen.


    Meer kans op datalekken bij grote organisaties

    Nieuws Datalekken Publicatiedatum: 18-05-2021

    Onlangs verscheen de 'Cybersecuritymonitor 2020' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De belangrijkste conclusie uit dit rapport is: hoe groter de organisatie, hoe groter de kans op datalekken. Het doel van de jaarlijkse Cybersecuritymonitor is het rapporteren over de stand van zaken over de cyberweerbaarheid van organisaties en huishoudens in Nederland.


    Werknemers nauwelijks bezorgd over digitale veiligheid

    Nieuws Cybersecurity Publicatiedatum: 19-10-2020

    Nederlandse werknemers maken zich weinig zorgen over hun digitale veiligheid. Dit geldt vooral voor werknemers van het grote mkb (10-199 werknemers) en het grootbedrijf (vanaf 200 werknemers). Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek naar het bewustzijn van Nederlanders op het gebied van cybersecurity van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).


    Kan persoonlijke informatie van medewerkers op internet ons schaden?

    Vraag & Antwoord Privacy op het werk Publicatiedatum: 26-07-2019

    Over sommige medewerkers is online allerhande informatie te vinden, zowel zakelijk als privé. Kan dit een risico opleveren?


    Wat moeten wij weten over social engineering?

    Vraag & Antwoord Cybersecurity Publicatiedatum: 27-09-2022

    Onze organisatie is getraind op het herkennen van malafide websites en e-mails. Maar wat moeten wij weten over social engineering?


  • 3

    Wat uw organisatie kan doen voor een betere cybersecurity

    Uw IT beveiligen: waar te beginnen

    Verdiepingsartikel Cybersecurity Publicatiedatum: 22-12-2020

    De financiële gevolgen van één enkel cyberincident kunnen al fataal zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over schadeclaims en boetes van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vanwege een overtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Digitale veiligheid staat bij veel ondernemingen dan ook hoog op de agenda. Maar in de praktijk weten veel ondernemingen niet waar ze moeten beginnen.


    Hoe voorkom ik financiële schade door cybercrime?

    Vraag & Antwoord Cybersecurity Publicatiedatum: 10-07-2019

    Ik las onlangs dat cyberboeven e-mailverkeer kunnen onderscheppen. Hoe werkt dat en wat kan ik doen om het in onze organisatie te voorkomen?


    Maak uw werknemers bewust van hun rol bij databeveiliging

    Verdiepingsartikel Cybersecurity Publicatiedatum: 21-09-2021

    Uw data zijn goud waard: persoonlijke gegevens van uw werknemers, klanten en relaties, de kerncijfers en andere cruciale gegevens van uw organisatie zoals plannen, budgetten, patenten, et cetera. Die mogen niet in verkeerde handen vallen. Maar is iedereen in uw organisatie zich daar wel van bewust?


    Test het cybersecurity-bewustzijn van uw werknemers

    Tool Cybersecurity Publicatiedatum: 03-09-2021

    Test met behulp van dit stappenplan het cybersecurity-bewustzijn van uw werknemers met een nep-­phishingmail.


    Nieuwe subsidiepot om cybercrime tegen te gaan

    Nieuws Cybersecurity Publicatiedatum: 10-09-2021

    Het kost menig organisatie veel moeite om in deze moeilijke tijden het hoofd boven water te houden. Het laatste waar u nu op zit te wachten is gedoe met cybercriminelen. Toch weten veel organisaties nog onvoldoende hoe ze zich moeten wapenen tegen de cyberdreigingen. Het Digital Trust Center (DTC) komt nu met een nieuwe subsidieregeling om cybercrime tegen te gaan. De openstelling duurt tot 15 oktober 2021, 17.00 uur.


    Verzekeringen voor de gevolgen van cybercrime

    Verdiepingsartikel Cybersecurity Publicatiedatum: 03-09-2021

    De kans dat uw organisatie slachtoffer wordt van een of andere vorm van cybercriminaliteit is de afgelopen jaren flink toegenomen. Er komen ook steeds nieuwe bedreigingen bij. Denk bijvoorbeeld aan datagijzeling via ramsomware, waarmee onlangs zelfs een gerenommeerd instituut als de Universiteit Maastricht te maken kreeg. Is het mogelijk om zulke risico’s of de schade via een cybercrimeverzekering af te dekken?


    Verzekeringen tegen cybercrime moeilijker af te sluiten

    Nieuws Cybersecurity Publicatiedatum: 08-10-2021

    Cybercrime is een toenemende vorm van criminaliteit en een grote kostenpost, niet alleen voor organisaties zelf, maar ook voor verzekeraars. Verzekeraars worden dan ook steeds kritischer als het gaat om het aannemen van nieuwe klanten voor een cybercrimeverzekering.


  • 4

    Wat u kunt afspreken om uw digitale veiligheid te verbeteren

    Uitgangspunten bij het treffen van beveiligingsmaatregelen

    Tool Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum: 30-05-2023

    Beveiliging van gegevensverwerking wordt door de AVG geëist. Zorg voor een passend beveiligingsniveau.


    Beleid privacy en informatiebeveiliging

    Tool Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum: 17-02-2023

    De AVG heeft strikte regels voor de beveiliging van informatieprocessen en privacy. Wat moet hierover in uw beleid?


    Sterke wachtwoorden

    E-learning Cybersecurity Publicatiedatum: 13-02-2020

    Iedereen moet tegenwoordig wel een aantal wachtwoorden onthouden. Dat worden er waarschijnlijk steeds meer. Het is dan ook een hele uitdaging om al die wachtwoorden te onthouden. En wat maakt een wachtwoord een sterk wachtwoord? Met deze korte e-learningcursus leert u aan welke eisen een wachtwoord moet voldoen, krijgt u handige tips over hoe u wachtwoorden kunt onthouden en ontdekt u hoe cybercriminelen precies te werk gaan. Zorg dat u uw digitale veiligheid kunt garanderen.


    Voorbeeldregeling veilig datagebruik bij thuiswerken

    Tool Thuiswerken en hybride werken Publicatiedatum: 14-05-2020

    Met dit kant-en-klare reglement maakt u snel goede afspraken met uw werknemers over veilig datagebruik bij thuiswerken.


    Veilig videovergaderen

    Infographic Vergaderen Publicatiedatum: 17-05-2022

    Videovergaderingen hebben een vlucht genomen binnen organisaties. Met deze tips vergadert u online net zo veilig als op kantoor.


  • 5

    Wat u technisch kunt doen voor de digitale veiligheid van uw organisatie

    Maatregelen tegen cyberdreiging

    Infographic Cybersecurity Publicatiedatum: 15-08-2019

    Welke maatregelen moet uw bedrijf nemen tegen de bekendste vormen van cyberdreiging?


    Netwerk wapenen tegen gijzelsoftware

    Nieuws Cybersecurity Publicatiedatum: 15-02-2023

    Cybercriminaliteit vormt een reëel gevaar voor de Nederlandse economie. Veel organisaties krijgen te maken met digitale aanvallen waarbij criminelen gijzelsoftware proberen te plaatsen om netwerken plat te kunnen leggen. Het is dus zaak om vooral energie te stoppen in preventie om aanvallen te voorkomen.


    Beveiligen met encryptie

    E-learning Cybersecurity Publicatiedatum: 24-03-2020

    Zonder bescherming kan alle informatie die over een netwerk wordt verstuurd, worden opgepikt, afgeluisterd of veranderd. Daarom moet u die informatie versleutelen. Dat wordt encryptie genoemd en dat is dan ook een belangrijke aangelegenheid in uw beveiligingsstrategie. Deze cursus geeft u meer informatie over encryptie, zodat u weet hoe u digitale informatie beveiligt.


    Hoe weten we of onze ICT veilig is?

    Vraag & Antwoord Cybersecurity Publicatiedatum: 21-09-2021

    Onze ICT’ers doen hun uiterste best om alles zo veilig mogelijk in te richten en te houden. Maar zijn we echt veilig? Hoe komen we daar achter?


  • 6

    Wat u moet regelen na een cyberaanval of hack

    Procedure datalekken en beveiligingslekken

    Tool Datalekken Publicatiedatum: 28-06-2023

    Stel zelft een heldere procedure op, dan weet u zeker dat u bij een data- of beveiligingslek de juiste stappen onderneemt.


    De vier te nemen stappen bij een hack

    Nieuws Cybersecurity Publicatiedatum: 14-09-2021

    Elke organisatie kan het slachtoffer worden van een hack. Daarbij probeert een crimineel toegang te krijgen tot de organisatiegegevens via een computer of netwerk. Bij een hack moet een organisatie snel handelen. Het Digital Trust Center (DTC), opgericht door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in 2018, raadt slachtoffers aan om snel een aantal stappen te nemen.


    Bedrijfscontinuïteit en cybercrime

    Verdiepingsartikel Cybersecurity Publicatiedatum: 29-09-2021

    Meer nog dan vroeger kunnen ondernemingen niet meer zonder slimme technologie. De techbedrijven zullen als grote winnaars uit de coronacrisis komen. Nog meer dan voorheen zullen zij een claim leggen op onze data. Als onze gegevens al niet gehackt worden door internetcriminelen...Zeker voor de financiële afdeling is cybercrime en datamanagement een van de grootste uitdagingen om te beheersen. Waar moet u op letten?


  • 7

    Meer informatie

    E-training Fraudebestrijding

    E-training 8 modules

    Gelegenheid maakt de dief, ook op het werk. Een werknemer die elke dag grote geldbedragen voorbij ziet komen, zou best eens in de verleiding kunnen komen om een deel weg te sluizen. En wie doet nou moeilijk over een set pennen, notitieblokken of een pak printpapier uit het magazijn? De digitalisering heeft fraude op het oog moeilijker gemaakt, maar toch blijft het een groot en kostbaar probleem in het bedrijfsleven.