Hoe kan de financiële afdeling kunstmatige intelligentie inzetten?

9 februari 2021

Zijn er voorbeelden van het inzetten van kunstmatige intelligentie (KI) op de financiële afdeling? Hoe gaat zoiets in zijn werk en zijn er valkuilen?

Ja, die voorbeelden zijn er zeker! Stel, iemand heeft de getekende opdrachtbevestiging van de firma Jansen nodig. Blijkbaar staat deze niet in het ordersysteem, of staat er in zonder handtekening. Er is dus een goede reden om te gaan zoeken, en snel graag, want er gaat iets fout met de order.

Waarschijnlijk gaat u nu collega’s mailen, zoeken in uw mailbox naar berichten van Jansen, en speuren op de lokale en centrale schijf. Vanzelfsprekend levert de naam Jansen behoorlijk wat resultaten op die u allemaal doorspit.

KI-toepassing

Juist voor dit soort situaties is KI uitermate geschikt, bijvoorbeeld in de vorm van een digitale assistent. U geeft bij deze KI-toepassing aan: “Ik zoek de laatste getekende order van de firma Jansen”. Hoe mooi is het dan als u direct het antwoord krijgt dat er meerdere opdrachten van Jansen zijn gevonden, maar dat u waarschijnlijk de opdracht bedoelt die onder de naam Janssen (dubbel S) is opgeslagen en getekend en wel in de mailbox van de directeur staat.

De digitale assistent heeft in dit voorbeeld alle documenten binnen de onderneming doorzocht op de naam Jansen én alle varianten hierop. Dit leverde een grote hoeveelheid documenten op, dus is doorgezocht naar de mogelijke relevantie van de documenten in context tot de vraag waarin order, datum en handtekening zijn meegenomen.

Zo zijn alle oudere versies uitgesloten en is inhoudelijk gekeken of er ook daadwerkelijk een handtekening op staat. De kwaliteit van informatievoorziening kan dankzij KI exponentieel toenemen.

Keerzijde

De keerzijde is dat de KI-toepassing ook verkeerd gebruikt kan worden als iedereen bij alle informatie kan. In dit voorbeeld kan er in de mailbox van de directie gezocht worden, maar het is aan te raden goed te kijken hoe en wie u rechten geeft. Een goed ingerichte KI-toepassing is ook in staat rechten te beheren!