Hoe kunnen wij de informatie op oude harde schijven wissen?

22 juli 2019

Binnenkort dankt onze organisatie een lading harde schijven af. Hoe zorgen wij dat de gevoelige data op die opslagmedia niet terug te halen zijn?

Opslagmedia moeten nooit zomaar worden doorverkocht. Zeker voor organisaties is het van groot belang om de data grondig te wissen, zodat zij voorkomen dat er bedrijfsgeheimen op straat komen te liggen. Dat gaat lang niet altijd goed. Zo wordt herhaaldelijk aangetoond dat er nog gevoelige gegevens te vinden zijn op opslagmedia die online te koop staan. Dat zijn dus data die gewoon terug te halen zijn. Van bedrijven worden dan inloggegevens, zakelijke rekeningen, creditcardnummers en zelfs salarisinformatie teruggehaald. De schijf gedeeltelijk overschrijven of snel formatteren is dan ook onvoldoende. De data zijn daarmee nog steeds vrij gemakkelijk terug te halen.

Grondig formatteren

Wat werkt dan wel? Formatteren kan voldoende zijn, maar dan moet het wel grondig gebeuren. Zorg voor een goede formattering waarbij alle data worden gewist. Vervolgens moeten de data worden overschreven met onzin-informatie. Bij een goede formattering worden alle sectoren meerdere keren overschreven met loze data. Maar wilt u er echt 100% zeker van zijn dat er geen data weglekken, dan is uw enige optie om de harde schijven te laten versnipperen door een specialist.