Hoe voorkomen we datalekken bij thuiswerken?

26 maart 2020

Het ziet er naar uit dat onze onderneming voor langere tijd dicht moet blijven vanwege corona. Hoe voorkomen we datalekken bij thuiswerken?

Het is belangrijk dat u uw werknemers opdraagt om uitsluitend in een beveiligde thuiswerkomgeving, als dat mogelijk is. Dus laat werknemers thuis inloggen op de server van uw onderneming. Als het goed is krijgen werknemers dan hetzelfde scherm te zien als op kantoor. Het handigst is het als de werknemers de gelegenheid krijgen om spullen van kantoor te halen, zoals laptops en tablets.

Gevoelige data

Staan gevoelige documenten zoals financiële data niet op de server, maar alleen op een usb-stick of op papier? Zorg er dan voor dat ze op de server van de onderneming komen te staan. U kunt werknemers die toch langskomen om spullen te halen adviseren om papieren documenten nog in te scannen en ze daarna op de server te zetten.

Als dat niet kan of te veel tijd kost, kunnen gegevens op een usb-stick mee. Zorg er dan wel voor dat de gegevens op de usb-stick versleuteld zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor lijsten met adressen van uw klanten, maar al helemaal voor gevoelige informatie.

Wees voorzichtig met het gebruik van cloud-, opslag- of e-maildiensten, zeker wanneer deze gratis zijn. Het zou kunnen dat zo’n dienst juist gratis is omdat de aanbieder (persoons)gegevens gebruikt voor andere doeleinden, zoals marketing of verkoop van gegevens aan derden. Ook weet u niet of de gratis diensten goed beveiligd zijn tegen internetcriminelen.

Bekijk ook de tool Reglement Veilig datagebruik bij thuiswerken.