Datalekken

Als uw organisatie als 'verwerkingsverantwoordelijke' persoonsgegevens van bijvoorbeeld klanten of medewerkers is kwijtgeraakt of per ongeluk heeft gedeeld, moet u dat volgens de meldplicht datalekken melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP)  Een datalek kan een hack zijn, maar ook bijvoorbeeld door het verliezen van een usb-stick. Als de betrokkenen van wie de persoonsgegevens zijn gelekt, hierdoor waarschijnlijk een hoog risico op schade lopen, moet uw organisatie hen ook nog zelf op de hoogte stellen.

De meldplicht datalekken geldt sinds 1 januari 2016 en is ook opgenomen in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Blijkt dat een datalek het gevolg is van onvoldoende beveiligingsmaatregelen, dan kan de AP een boete aan de nalatige organisatie opleggen. De boete kan oplopen tot in de miljoenen.

 

Hoe kunnen wij de informatie op oude harde schijven wissen?

Datalekken | Publicatiedatum 27-09-2022

Binnenkort dankt onze organisatie een lading harde schijven af. Hoe zorgen wij dat de gevoelige data op die opslagmedia niet terug te halen zijn?

Hoe voorkomen we datalekken bij thuiswerken?

Datalekken | Publicatiedatum 26-03-2020

Het ziet er naar uit dat onze onderneming voor langere tijd dicht moet blijven vanwege corona. Hoe voorkomen we datalekken bij thuiswerken?

Moet ik een datalek altijd melden?

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) | Publicatiedatum 24-07-2019

Moeten we in geval van een datalek daar altijd melding van maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), of zijn er ook uitzonderingen?

Het veilig delen van persoonsgegevens

Datalekken 6 minuten | 05-07-2022

De basis voor privacybescherming en informatiebeveiliging is het analyseren en beheersen van risico’s. Zonder risico’s zouden er geen maatre...

Voorkom interne fraude - splits de taken offline en online

Fraude 6 minuten | 07-07-2021

Wilt u interne fraude voorkomen, dan is het geen goed idee om alle verantwoordelijkheden aan één persoon te geven. Door deze te verdelen ove...

Mijn thuiswerksysteem is onveilig, wat nu?

Cybersecurity 6 minuten | 22-05-2020

Werknemers werken massaal thuis. De tips en trucs over veilig thuiswerken vliegen u om de oren. Maar wat als het fout gaat? Ondanks uw voorz...

Heeft u een vraag over Datalekken?

Bouke van Kleef
Bouke van Kleef
Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs
Adviseur is nu beschikbaar
Binnen 1 werkdag een reactie

Heeft u een vraag over Datalekken?

Bouke van Kleef
Bouke van Kleef
Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs
Adviseur is nu beschikbaar
Binnen 1 werkdag een reactie