37 tools om uw debiteurenbeheer op orde te houden

Goed debiteurenbeheer kan uw organisatie behoeden voor financiële missers. Debiteurenbeheer omvat alle activiteiten die erop gericht zijn om debiteuren (op tijd) te laten betalen. Met deze 37 tools bent u goed op weg.

25 augustus 2017 | Door redactie

Traject Debiteurenbeheer met 37 toolsAllereerst is het belangrijk dat u geen zakendoet met wanbetalers. Dat klinkt als een open deur, maar het controleren van de kredietwaardigheid van de partijen met wie u zakendoet, is een essentieel onderdeel van uw debiteurenbeheer. Daarnaast verloopt uw debiteurenbeheer voorspoedig als u ervoor zorgt dat u snel en eenvoudig facturen incasseert en verwerkt. Het traject Debiteurenbeheer helpt u daarbij.

Handige tools uit het traject om mee te beginnen:

Begin uw debiteurenbeheer bij het begin

Formuleer met het stappenplan Opstellen van algemene voorwaarden en de checklist Betalingsvoorwaarden opstellen de basis van een goed georganiseerd debiteurenbeleid. Door duidelijke algemene voorwaarden en betalingsvoorwaarden weten uw klanten precies waar zij aan toe zijn. Zo voorkomt u wanbetalers. Toch is het verstandig om voorbereid te zijn op non-betalers, want iedere organisatie krijgt daar vroeg of laat mee te maken.

Wanbetalers ondermijnen uw debiteurenbeheer

Er zijn diverse manieren om wanbetalers toch te laten betalen. Het helpt al behoorlijk als u op de hoogte bent van de mogelijke oorzaken om niet te betalen voordat u contact opneemt met een wanbetaler. Doorloop vervolgens de stappen van de tool Aansporen tot betalen om ervoor te zorgen dat de wanbetaler toch zijn portemonnee trekt. Als dit niet lukt, kunt u een persoonlijk gesprek met uw wanbetaler aangaan. Uiteindelijk kunt u natuurlijk altijd een incassobureau inschakelen om het geld te krijgen waar u recht op heeft.

Het uitvoeren van uw debiteurenbeleid

Doorloopt u ook bij het incasseren van uw facturen alle stappen? In de begrippenlijst Uitvoeren van het debiteurenbeleid leest u nog enkele belangrijke termen na. Ook belangrijk is zorgvuldig bijhouden van uw debiteuren met behulp van de tool Debiteuren bijhouden. Onmisbaar bij goed debiteurenbeheer is ten slotte de tool waarmee u de gemiddelde doorloptijd van debiteuren berekent. Zo bent u beter in staat om risico's in te schatten en op tijd bij te sturen als dat nodig is.

Nog meer debiteurentools

Het traject Debiteurenbeheer bestaat uit 37 handige en praktische tools. Naast de al eerder genoemde tools, vindt u er nog meer tools over incassobureaus en bijvoorbeeld over wat u moet doen als u buitenlandse wanbetalers heeft of als er sprake is van faillissement. Bekijk het traject eens en download de tools die voor uw organisatie onmisbaar zijn.

Betaaltermijn mkb-facturen

Bijlagen bij dit bericht

Debiteurenbeheer
E-learning | VideoCollege 10 minuten