Eenvoudiger beslag op buitenlandse debiteur

25 augustus 2011 | Door redactie

U kunt straks ook wanbetalers in het buitenland juridisch aanpakken en conservatoir beslag laten leggen op bijvoorbeeld hun bankrekening. Als het voorstel van Eurocommissaris voor Justitie Reding wordt goedgekeurd, moet dat binnenkort in de Europese Unie (EU) namelijk mogelijk zijn.

U kunt binnen Nederland al conservatoir beslag laten leggen op de bankrekening van een debiteur die niet betaalt. Hij kan daardoor niet meer over zijn geld beschikken. Als u zaken doet in het buitenland, is dit veel lastiger om af te dwingen. Bij een buitenlandse debiteur krijgt u namelijk te maken met een ander rechtsstelsel. Eurocommissaris Reding wil dit makkelijker voor u maken met een bevel tot conservatoir beslag dat in de hele EU geldig is. Dit moet voorkomen dat uw klant snel vermogen wegsluist voordat u een rechtszaak kunt beginnen. 

Wel Europese wet voor kleine vorderingen

Voor zowel grote als kleine vorderingen komt u niet onder een rechtszaak uit, die volgens het nationale recht van de staat waar de debiteur is gevestigd wordt gevoerd. Heeft u een buitenlandse klant en staat er een bedrag open van minder dan € 2.000, dan kunt u ook gebruik maken van de Europese procedure voor geringe vorderingen. Bij de kleine geschillen komt u bij de kantonrechter terecht, waarna u niet in hoger beroep kunt.
Of het voorstel van Reding voor grotere bedragen inderdaad binnen de hele EU gaat gelden, beslissen het Europees Parlement en de Europese Raad.