Eindsprint openstaande rekeningen

17 december 2010 | Door redactie

December is voor veel mensen een dure maand door alle uitgaven voor de feestdagen. Toch is het ook de periode waarin ondernemingen de eindejaarsuitkering uitbetalen. Consumenten hebben dus ook meer te besteden. December is dus de ideale maand om nog eens het debiteurenbestand van de onderneming langs te lopen en de openstaande rekeningen te incasseren.

Volgens het Nederlands Verbond van Credit Managementbedrijven (VCMB) is december een lastige maand voor betalingen. Het is een feestelijke maand waarin de consument veel geld uitgeeft aan de feestdagen. Door deze feestdagen en de vrije dagen blijkt dit echter een lastige maand te zijn om de rekening betaald te krijgen. Volgens het VCMB zou dit juist moeten veranderen, omdat de consumenten door de eindejaarsuitkering juist over meer geld beschikken.

Goed credit management is de oplossing

De ondernemingen daarentegen hebben in deze periode juist een stuk minder te besteden. Door de uitbetaling van de eindejaarsuitkering en het later betalen van de debiteuren zal de onderneming krapper bij kas zitten. Het kan dan van groot belang zijn om de rekeningen op tijd betaald te krijgen. Consumenten hebben het dan immers wel wat breder. Een uitdaging voor u! Goed credit management bestaat uit: heldere betalingsafspraken met klanten, inventarisatie van het betaalgedrag van debiteuren tijdens de kerstperiode, zorgen voor voldoende capaciteit en zorgen dat je hoog op het prioriteitenlijstje komt bij de consumenten. Zo zorgt u ervoor dat de onderneming ook goed het nieuwe jaar ingaat. Voordeel voor de debiteur is daarbij ook dat u geen extra incassokosten in rekening hoeft te brengen.