Kredietaanbieders kunnen in de praktijk te maken krijgen met klanten die hun schuld na een aantal aanmaningen niet aflossen. Veel kredietaanbieders ontkomen er in dit geval niet aan om een incassobureau in de arm te nemen. Dit incassobureau moet per 7 april 2017 over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) beschikken.
Een kredietaanbieder die besluit om een vordering uit handen te geven, heeft de keuze uit een incassobureau (tools), een advocaat of een gerechtsdeurwaarder. Het incassobureau ondersteunt de kredietaanbieder bij het innen van de vordering. Dit doet dit kantoor door contact op te nemen met de debiteuren om de vorderingen te innen. Een incassobureau dat naast deze ondersteunende werkzaamheden bijvoorbeeld ook een nieuwe betalingsregeling overeenkomt (tool), moet per 7 april 2017 beschikken over een vergunning van de AFM. Organisaties die per 7 april met een incassobureau van een kredietaanbieder te maken krijgen, kunnen bij dit kantoor navragen of de vereiste vergunning aanwezig is.
Als kredietaanbieders hun vordering of kredietovereenkomst verkopen aan het incassobureau (cessie), zijn zij zelf geen eigenaar meer van dit contract. In de praktijk heeft dit tot gevolg dat het recht op de hoofdsom wordt overgedragen. Dit eigendomsrecht gaat door het verkopen van de vordering over op het incassobureau. Hierdoor kan de AFM van het incassobureau vragen om, als er aan de voorwaarden is voldaan, ook een vergunning voor het aanbieden van krediet aan te vragen.
Op rendement.nl vindt u het thema Debiteurenbeheer. Aan dit thema zijn 39 tools gekoppeld die organisaties op weg helpen om het debiteurenbeheer concreet te maken, waaronder:
Heeft u een vraag over incassozaken, facturen incasseren of het debiteurenbeleid? Stel gratis uw zakelijke vraag aan de deskundige adviseurs van de adviesdesk.