Nieuwe aandacht voor wanbetalingen

13 maart 2015 | Door redactie

Voor veel mkb-ondernemingen zijn wanbetalingen van grote klanten nog steeds een doorn in het oog. Om wanbetalingen tegen te gaan willen ondernemersvereniging Ondernemend Nederland (ONL) en het CDA een boeterente van 8,15% introduceren. Deze boeterente moet het mkb beschermen tegen wanbetaling door grote afnemers.

Veel ondernemingen in het mkb hebben te maken met afnemers die hun facturen vaak later betalen dan de wettelijke betaaltermijn van zestig dagen. Vooral als u levert aan zeer grote ondernemingen, kunt u regelmatig last hebben van te laat betaalde facturen. De gevolgen ziet u direct terug in de vorm van ernstige liquiditeitsproblemen. Het gaat immers om grote bedragen. Daarom wil het CDA er samen met ONL voor zorgen dat grote afnemers een boeterente moeten betalen aan hun mkb-afnemers als zij stelselmatig te laat betalen. Dit blijkt uit een initiatiefnota van het CDA.

Een tijdige betaling eisen is niet altijd gemakkelijk

Volgens ONL durven kleine ondernemingen niet altijd een tijdige betaling van hun factuur te eisen, omdat ze bang zijn hun grote klant tegen de haren in te strijken. De wet moet de grote ondernemingen dwingen wel op tijd te betalen. De wet is bedoeld voor ondernemingen met minder dan 250 werknemers en een jaaromzet van € 40 miljoen, die leveren aan ondernemingen met meer dan 250 werknemers en met een omzet hoger dan € 40 miljoen.

Maatregelen om wanbetaling te voorkomen

U kunt ook zelf een aantal maatregelen nemen om de kans op wanbetaling te voorkomen. Belangrijk is allereerst om afspraken met uw afnemer goed schriftelijk vast te leggen, zodat u zich hier op kunt beroepen als uw afnemer de termijn van zestig dagen overschrijdt. Bel uw klant daarom onmiddellijk op als de betalingstermijn is verstreken. Stel telefonisch vast dat het geleverde in goede orde is ontvangen en bepaal een nieuwe uiterste betaaldatum. Bevestig deze afspraken vervolgens schriftelijk. Geeft uw afnemer aan de factuur niet ontvangen te hebben? Stuur direct een kopie van de factuur, inclusief de hierboven genoemde bevestiging.

Dringende vragen over wanbetaling?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over wanbetaling, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!

Bijlagen bij dit bericht

Werken met subgrootboeken
E-learning | VideoCollege 8 minuten