Grip houden op uw debiteuren in 7 stappen
Goed debiteurenbeleid kan problemen door betalingsachterstanden van klanten voorkomen. Deze toolbox geeft u de informatie en de tools voor de opzet en uitvoering van een debiteurenbeleid.
-
1
Download de interactieve inhoudsopgave
Grip houden op uw debiteuren in 7 stappen
Goed debiteurenbeleid kan financiële problemen helpen voorkomen
Betalingsachterstanden zijn aan de orde van de dag. Steeds meer ondernemingen raken hierdoor financieel in de problemen. Zelfs als één afnemer zijn rekeningen niet betaalt, kan dit grote gevolgen hebben voor uw onderneming. Goed debiteurenbeleid kan die gevolgen beperken. Deze toolbox geeft u de informatie en de tools voor de opzet en uitvoering van een debiteurenbeleid.
Elke titel in de interactieve inhoudsopgave bevat de link naar het betreffende onderdeel op Rendement Online. Deze inhoudsopgave is ook te gebruiken als checklist: u kunt items afvinken als u wilt bijhouden welke onderdelen u heeft afgerond. -
2
Stel een debiteurenbeleid op
Grip houden op debiteuren
Infographic Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 03-06-2025
Als klanten de facturen van je organisatie niet op tijd of zelfs helemaal niet betalen, kan de bedrijfsvoering op den duur in de problemen komen. Het is dan ook belangrijk om grip te houden op debiteuren. Op welke manieren kan de organisatie dat doen?
Een effectief debiteurenbeleid opzetten en uitvoeren
Verdiepingsartikel Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 04-03-2025
Het is belangrijk om het debiteurenbeleid van je onderneming goed vast te leggen. Bij het opstellen van effectief debiteurenbeleid houd je rekening met de werknemers, de bedrijfscultuur en de omvang van je onderneming. Uiteindelijk moet je het beleid gaan uitvoeren. Er zijn verschillende instrumenten die je kunt inzetten voor de uitvoering van dat beleid. Hoe zorg je ervoor dat jouw debiteurenbeleid succesvol is?
Opstellen van betalingsvoorwaarden
Tool Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 22-01-2024
De betalingsvoorwaarden zijn een belangrijk onderdeel van de algemene voorwaarden. Deze checklist u helpt op weg met het opstellen ervan.
Betalingstermijn facturen controleren
Tool Facturen Publicatiedatum: 01-07-2022
In deze tool vindt u alle betalingstermijnen uit de Wet uiterste betaaltermijn van zestig dagen per situatie op een rij.
De wettelijke betalingstermijnen voor facturen
Tool Facturen Publicatiedatum: 26-01-2023
Grote ondernemingen moeten sinds 1 juli 2022 facturen van zelfstandigen en mkb-ondernemingen binnen 30 dagen betalen.
-
3
Zorg voor een goed debiteurenbeheer
Instrumenten om openstaande facturen snel voldaan te krijgen
Verdiepingsartikel Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 05-03-2024
Stapelen de financiële problemen van uw klanten zich op, dan moet u ervoor zorgen dat deze uiteindelijk niet op uw bordje terechtkomen. Door stijgende kosten is het extra van belang om uw debiteurenbeheer op orde te hebben en te houden. Zorg ervoor dat openstaande facturen op tijd worden betaald en dat uw eigen cashflow op orde blijft. U kunt daar verschillende middelen voor inzetten.
De belangrijkste onderdelen van debiteurenbeheer
Tool Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 11-01-2024
Houd goed bij welke onderdelen van debiteurenbeheer u reeds gebruikt of beheerst met behulp van deze checklist.
Je debiteurenbeheer in goede banen leiden
Verdiepingsartikel Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 20-02-2025
Iedere ondernemer die geen incassobureau runt, is liever met zijn vak bezig dan met het najagen van debiteuren. Dat zal voor jou niet anders zijn. Contact met klanten is leuk, maar niet als het gaat over openstaande facturen. Toch is het nodig. Een effectief debiteurenbeheer zorgt niet alleen voor een prettige cashflow, het is noodzakelijk om te overleven. Het komt voor dat ondernemingen die verder goed draaien failliet gaan door een te lakse omgang met betalingen. Hoe kun je zo’n scenario voorkomen?
De effectiviteit meten van uw debiteurenbeheer
Verdiepingsartikel Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 04-03-2025
Een van de belangrijkste onderdelen van de maandelijkse managementrapportage is de verslaglegging over de debiteurenportefeuille en de effectiviteit van het gevoerde debiteurenbeheer oftewel het creditmanagement. Adequaat debiteurenbeheer is sinds de kredietcrisis nog belangrijker. Banken zijn minder scheutig met werkkapitaalfinanciering en ondernemingen proberen het werkkapitaal via leverancierskrediet te financieren. Hoe meet je de effectiviteit van het debiteurenbeheer?
Debiteuren bijhouden
Tool Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 30-01-2025
Met deze tool kunt u bijhouden wie een koop is aangegaan, wanneer en hoeveel dagen men nog heeft voordat u stappen gaat ondernemen.
Debiteurentermijn berekenen
Tool Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 10-05-2023
Met deze tool kunt u eenvoudig de debiteurentermijn berekenen. De debiteurentermijn geeft de gemiddelde doorlooptijd van de debiteuren aan.
Een zwarte lijst opstellen
Tool Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 22-01-2024
Leg vast met welke klanten of werknemers u geen zaken wilt doen
-
4
Hoe zorgt u dat debiteuren betalen?
Debiteurenbeheer
E-learning Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 26-02-2020
Wat moet u precies doen als uw klanten laat, te laat of helemaal niet betalen? In deze cursus wordt op een korte en bondige manier uitgelegd wat uw mogelijkheden zijn om toch het geld binnen te krijgen waar u recht op heeft.
Voorbeeld schriftelijk aanmaningsproces debiteuren
Tool Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 11-01-2024
Wacht niet te lang met het aanmanen van wanbetalers. Deze tool helpt u bij de te ondernemen stappen tijdens het schriftelijk aanmanen.
Hoe zorgen we ervoor dat debiteuren betalen?
Vraag & Antwoord Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 21-12-2022
Wat kan mijn organisatie nog meer doen aan debiteuren die niet op tijd hun rekeningen voldoen, zelfs niet nu we al in een brief met het inschakelen van een incassobureau hebben gedreigd?
Kunnen we betaling van een vordering eeuwig opeisen?
Vraag & Antwoord Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 23-06-2025
Een van onze leveranciers heeft vijf jaar na levering nog steeds onze factuur niet betaald, zagen we onlangs. Kunnen we daar nu nog wat aan doen of is het inmiddels verjaard?
-
5
Wie kunt u inschakelen als ze niet betalen?
Vorderingen uitbesteden aan een derde partij
Verdiepingsartikel Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 04-03-2025
Als je onderneming besluit om de vordering uit te besteden aan een derde, zijn er in principe 3 mogelijkheden; een incassobureau, een advocaat of een gerechtsdeurwaarder. In de meeste gevallen is een incassobureau de meest voor de hand liggende optie. Aan het inschakelen van een van beide andere partijen zijn voor- en nadelen verbonden.
Het verschil: het incassobureau en de gerechtsdeurwaarder
Nieuws Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 24-10-2023
Bij het innen van openstaande vorderingen kunnen organisaties een incassobureau en een gerechtsdeurwaarder inschakelen. Beide organisaties hebben elkaar nodig, maar wat zijn nu precies de verschillen?
Aan welke voorwaarden moet een gerechtsdeurwaarder voldoen?
Vraag & Antwoord Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 14-02-2025
Aan welke voorwaarden moet een gerechtsdeurwaarder voldoen?
Weloverwogen een incassobureau inschakelen
Verdiepingsartikel Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 20-04-2023
Spierballentaal om openstaande rekeningen geïnd te krijgen, dat is iets uit vervlogen tijden. Veel incassobureaus pakken het tegenwoordig anders aan: communicatiemedium, taalgebruik en tijdstip van benaderen stemmen ze af op de debiteur in kwestie. Aan ú de taak om het incassobureau in te schakelen dat het beste bij de wensen van uw organisatie past. Een verkenning van de markt!
Nieuwe gedragscode en herzien keurmerk voor incasso
Nieuws Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 04-01-2019
Uw organisatie kan er voor kiezen het debiteurenbeheer uit handen te geven aan een incassobureau. Een goed incassobureau zet geen mes op de keel om zo snel mogelijk geld te innen, maar heeft oog voor het klantbelang en de zorgplicht voor schuldenaren. Om ook op dit gedrag toe te zien, introduceert de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI) per 1 januari 2019 voor alle NVI-leden een vernieuwde Gedragscode en een herzien Incasso Keurmerk.
Welke incassokosten mag ik in rekening brengen?
Vraag & Antwoord Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 11-09-2023
Welk bedrag aan incassokosten mag ik doorberekenen aan een debiteur?
Executie als laatste redmiddel bijbetalingsachterstand
Verdiepingsartikel Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 23-06-2025
Zonder klanten loopt je onderneming natuurlijk omzet mis. Wat doe je nou als je wel klanten hebt, maar ze betalen steeds maar niet? Dan begin je natuurlijk met vriendelijk aanmanen en een paar telefoontjes waarin je vooral 'human interest' toont om de betalingsbereidheid te vergroten. Maar soms moet je met harde hand via een gerechtsdeurwaarder aan je geld zien te komen. Wanneer moet je nou wel en wanneer niet overgaan tot 'executie' via de rechter?
-
6
Wat als u echt niet meer kunt innen?
De volgorde van schuldeisers bij een faillissement
Infographic Faillissement Publicatiedatum: 16-12-2024
Nadat de rechtbank een faillissement heeft uitgesproken, kunnen schuldeisers vorderingen indienen bij de curator. Schuldeisers met vorderingen hoog in de rangorde hebben een grotere kans op betaling. Die rangorde is weer afhankelijk van het soort vordering.
Oninbare vorderingen voor de BTW
Infographic Aangifte BTW Publicatiedatum: 14-05-2025
Voor het terugvragen van de BTW over oninbare vorderingen hoef je sinds 2017 geen apart verzoek meer in te dienen bij de Belastingdienst, je kunt de BTW gewoon via je BTW-aangifte terugvragen. In deze infographic zie je waar je dan op moet letten.
-
7
Beperk de risico's van krediet verlenen
Betaald door de kredietverzekering
Verdiepingsartikel Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 20-04-2023
Levert u op rekening, dan wilt u natuurlijk de zekerheid hebben dat uw factuur snel wordt betaald. U kunt hiervoor een kredietverzekering afsluiten. Met een dergelijke debiteurenverzekering krijgt u geld van de verzekeraar als uw klant niet in staat is om u te betalen voor de goederen of diensten die u heeft geleverd. Dit speelt bijvoorbeeld bij een faillissement of een surseance van betaling. Wat is wel en wat is niet verzekerd met een kredietverzekering en welke vormen zijn er?
Met factoring uw debiteurenportefeuille uitbesteden
Verdiepingsartikel Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 20-04-2023
Het is geen eenvoudige klus om de facturen van uw onderneming betaald te krijgen. U kunt dit oplossen door de uitstaande facturen over te dragen aan een factoringmaatschappij. Uw onderneming hoeft niet te wachten tot de betaling van de facturen en krijgt direct haar geld. Het is dus eigenlijk een vorm van debiteurenfinanciering. Hoe gaat factoring in zijn werk?
Uw debiteurenrisico overdragen met factoring
Tool Debiteurenbeheer Publicatiedatum: 06-07-2023
Bij factoring verkoopt uw onderneming de facturen aan een factoringmaatschappij. U ontvangt dan direct een bedrag.
-
8
Meer informatie
E-training Debiteurenbeheer
E-training 8 modules
Slecht betalingsgedrag van debiteuren is een doorn in het oog voor veel ondernemingen. Goed debiteurenbeheer is daarom een onmisbare schakel voor de bedrijfsvoering. Hierbij gaat het om alle activiteiten die erop gericht zijn om debiteuren hun openstaande facturen te laten betalen. Het verbeteren van het betalingsgedrag van de debiteuren komt de liquiditeitspositie ten goede. In deze e-training leert u stap voor stap hoe u dit bereikt.
Actualiteiten Debiteurenbeheer
Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)
Ten tijde van deze coronacrisis is het nog belangrijker dat uw bedrijf zijn geld op tijd krijgt. Als klanten slecht of niet betalen, heeft dat immers gevolgen voor de liquiditeit en continuïteit van úw onderneming. De afdeling debiteurenbeheer moet daarom op een effectieve wijze de debiteurenportefeuille bewaken en ervoor zorgen dat openstaande facturen tijdig worden voldaan. Houd hierbij wel rekening met de nodige wet- en regelgeving, zoals de Richtlijn Achterstallige Betalingen (RAB), de Wet Incassokosten (WIK), de BTW-factuurvereisten en andere wetten die zijn veranderd of gaan veranderen.