Ondernemers die het opgebouwde pensioen in eigen beheer afkopen, moeten de pensioen-bv de aangifte voor de loonheffingen laten verzorgen. Daarvoor waarschuwt de Belastingdienst, die aangiftes binnenkrijgt van de 'verkeerde' bv’s.
Sinds 1 juli 2017 is het niet meer toegestaan om pensioen in eigen beheer (tools) op te bouwen. De directeuren-grootaandeelhouders (dga) met een eigen pensioenpotje binnen hun bv hebben nu drie opties. Ze kunnen hun pensioen in eigen beheer bevriezen, omzetten in een oudedagsverplichting of fiscaalvriendelijk afkopen.
Bij die laatste optie moet de dga in één keer belasting aftikken over het opgebouwde pensioenpotje. Het pensioenbedrag min de belasting krijgt de dga op zijn rekening gestort.
Vanwege deze uitkering moet de dga ook aangifte doen voor de loonheffingen. Hierbij is het dus opletten dat de bv die het pensioen van de dga beheert (de pensioen-bv) die aangifte doet. Een andere bv mag die aangifte niet doen, zo benadrukt de Belastingdienst, ‘dus ook niet de bv waar de dga in dienst is, als dat een andere bv is dan de pensioen-bv’. Als de aangifte door de verkeerde bv is gedaan, moet dat gecorrigeerd worden. Voor hoe dat moet, verwijst de Belastingdienst naar het stappenplan in hoofdstuk 12 van het Handboek Loonheffingen (tool). Als er een correctie nodig is, dan krijgt de ondernemer bericht van de fiscus.
Ook merkt de Belastingdienst op dat sommige ondernemingen te vroeg zijn met hun aangifte. Als een onderneming die in de regel geen aangifte loonheffingen doet, kan het zijn dat dit nu vanwege het afkopen van het pensioen in eigen beheer voor het eerst wél moet. In dat geval moet de onderneming wachten tot de Belastingdienst de bv uitnodigt om aangifte te doen.
Een onderneming die al wel aangifte loonheffingen doet, neemt de afkoop mee in de aangifte over het tijdvak waarin het pensioen is afgekocht. De code waar de afkoop onder valt is 63.