Aanslag box 2 wordt misschien hoger

27 mei 2015 | Door redactie

Uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting is misschien te laag. Door een fout in de berekening van box 2 is de tijdelijke verlaging van het tarief tot de eerste € 250.000 mogelijk dubbel toegepast. Uw definitieve aanslag kan dus hoger uitpakken.

Om u als dga te verleiden om meer dividend uit te keren, was het tarief in box 2 in 2014 tijdelijk verlaagd tot 22% voor de eerste € 250.000. In de aangifteprogramma’s stond dit tarief echter nog op 25%. De Belastingdienst had daarom goedgekeurd dat u 22/25e deel van uw inkomen uit aanmerkelijk belang kon opgeven bij uw aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst heeft echter later alsnog het nieuwe tarief verwerkt in de aangifteprogramma’s. Hierdoor heeft u uw inkomen in box 2 wellicht te laag opgegeven.

Belastingdienst werkt aan oplossing

Uw aangifte voor box 2 is dus waarschijnlijk te laag als u na 15 maart 2015 aangifte heeft gedaan. De Belastingdienst heeft daarom laten weten dat de voorlopige aanslag die u al heeft ontvangen waarschijnlijk te laag is. U hoeft op dit moment echter geen actie te ondernemen. De Belastingdienst werkt aan een oplossing. Het is nog niet bekend hoe en wanneer het probleem opgelost wordt.