Alarm om te lege kassen stamrecht-bv's

3 april 2018 | Door redactie

Vele eigenaren van stamrecht-bv's dreigen in de problemen te komen met de belastingheffing. Zij hebben geld uit de stamrecht-bv gehaald zonder het potje weer aan te vullen en daarom is er nu te weinig in kas om de belasting over de stamrechtuitkering te kunnen betalen.

De stamrecht-bv is in 2014 afgeschaft. Maar voor die tijd beleefde de constructie hoogtijdagen. Werknemers die een ontslagvergoeding kregen, stortten dat geld in een redelijk eenvoudig op te richten stamrecht-bv, waar ze zelf directeur-grootaandeelhouder (dga) van werden. Daardoor hoefden zij niet onmiddellijk af te rekenen met de fiscus over het ontslaggeld. De loonheffingen hoefden pas betaald te worden als de stamrecht-bv ook daadwerkelijk geld zou gaan uitkeren. Vaak is dat als de dga van de stamrecht-bv de AOW-leeftijd bereikt.
Maar dan moet er dus wel genoeg in kas zijn om de belasting te kunnen betalen. En dat blijkt lang niet overal het geval, signaleert de VRB Adviesgroep, die over dit probleem aan de bel trekt.

Lenen uit bv kan, met zakelijke voorwaarden

De stamrecht-bv biedt de eigenaar aardig wat vrijheid. De dga kan geld lenen uit de stamrecht-bv voor het opzetten van een nieuwe onderneming of om mee te beleggen. Maar die lening moet dan wel zakelijke voorwaarden (tool) hebben. Zo moeten er afspraken vastliggen over de aflossing, moeten er zekerheden gesteld zijn en moet de lening een marktconforme rente hebben. Onlangs ging nog een dga hiermee de mist in, die te weinig zekerheid had gesteld en daardoor direct een naheffingsaanslag voor de loonheffingen op zijn bord kreeg.
Maar zolang de voorwaarden zakelijk zijn kan de dga geld lenen. Anders wordt het als de dga de stamrecht-bv leegtrekt zonder iets vast te leggen over een terugbetaling en van dat geld een camper koopt voor een wereldreis. Dan schiet er dus niets over voor de belastingafdracht, en daar houdt de fiscus niet van.

Oproep voor menselijke oplossing

Volgens VRB komen vele stamrechteigenaren er nu achter dat zij nog belasting moeten afdragen met geld dat ze dus niet meer hebben. Het kan zelfs zover komen dat een eigenaar van de stamrecht-bv het huis moet verkopen om aan de verplichtingen te voldoen. De adviesgroep ziet een taak voor de overheid om tot een ‘menselijke oplossing’ te komen.

Bijlagen bij dit bericht

Financiële administratie
E-learning | VideoCollege 20 minuten