Crowdfunding van uw PEB-afkoop, een goed idee?

28 november 2016 | Door redactie

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) die zijn pensioen in eigen beheer wil afkopen in 2017 maar hiervoor niet genoeg geld heeft, kan binnenkort de afkoopsom financieren via crowdfunding. Het is echter nog maar de vraag of dit een verstandige uitweg is.

MKB-Nederland kondigde vorige week aan dat het dga’s wil voorlichten over de mogelijkheden om de afkoop van het pensioen in eigen beheer te financieren. De belangenorganisatie verwacht dat veel dga’s wel willen profiteren van de afkoop en de geboden belastingkorting maar onvoldoende middelen hebben om de resterende belastingclaim te betalen. Daarom wijst MKB-Nederland nu op een initiatief van een crowdfundingplatform, Collin Crowdfund. Dit platform biedt aan om de financiering voor de afkoop te regelen via crowdfunding. Deze oplossing kent echter een aantal haken en ogen.

Makkelijk geld maar grote risico’s

Crowdfunding lijkt een goed alternatief voor de bank: een financieringsaanvraag is meestal binnen een mum van tijd gehonoreerd. Zo kan een dga toch profiteren van de belastingkorting als zijn bv niet voldoende liquiditeit heeft voor de afkoop. Toch zijn er ook verschillende risico’s verbonden aan financiering via crowdfunding. Komt de bv in financiële moeilijkheden, dan loopt de dga een aanzienlijk reputatierisico. Bovendien doen dga’s er verstandig aan de precieze voorwaarden voor de crowdfundingoplossing door te nemen. Collin Crowdfund adverteert dat de afkoopfinanciering een oplossing biedt voor de dividendklem (tool), maar eist in veel gevallen wel dat de dga een niet-onttrekkingsverklaring tekent. Dit houdt in dat de bv gedurende de looptijd van de lening niet zomaar dividend kan uitkeren. Ook zal de dga persoonlijk borg moeten staan voor de lening.