Een jaar de tijd om formulier dga-pensioen in te sturen

Directeuren-grootaandeelhouders (dga's) krijgen langer de tijd om de Belastingdienst te laten weten wat ze hebben gedaan met hun pensioen in eigen beheer. De termijn om het informatieformulier in te leveren bij de fiscus gaat van een maand naar een jaar.

5 november 2018 | Door redactie

De overheid heeft sinds medio 2017 een streep gezet door het opbouwen van pensioen in eigen beheer. Dga’s moeten dus kiezen wat ze met hun pensioenpotje gaan aanvangen. Er zijn drie opties: laten staan zonder verdere opbouw, afkopen met een belastingkorting of omzetten naar een oudedagsvoorziening (tool). Dga’s hebben tot eind 2019 de tijd om een keuze te maken.

Termijn formulier pensioen in eigen beheer te kort

Dga’s die kiezen voor afkopen of omzetten naar een oudedagsvoorziening moeten de Belastingdienst daarvan op de hoogte stellen. Dat moet binnen een maand na de afkoop of omzetting en gaat via een speciaal formulier dat de fiscus op zijn website heeft staan. Voldoet de dga niet aan die vereisten, dan gelden de belastingvoordelen niet en moet de dga ook revisierente betalen.
Maar in de praktijk komt het geregeld voor dat dga’s het niet redden om binnen een maand het formulier te versturen, zo heeft de staatssecretaris van Financiën gemerkt. Maar het toepassen van de strengere regels alleen omdat het formulier te laat is, vindt de bewindsman niet in de haak. Hij geeft dga’s daarom een jaar de tijd om het formulier in te leveren, staat te lezen in een besluit (pdf) dat op 31 oktober 2018 is gepubliceerd. Uiteraard moeten de dga’s wel aan alle andere voorwaarden hebben voldaan om in aanmerking te komen voor de belastingvoordelen.

Partner moet formulier pensioen ook ondertekenen

Voor dga’s die hun pensioen al voor deze publicatiedatum hebben afgekocht of omgezet, is de staatssecretaris ook coulant. Als die wijziging maximaal 46 weken vóór de publicatiedatum heeft plaatsgevonden, hebben deze dga’s tot zes weken na 31 oktober 2018 de tijd om hun formulier op te sturen. Die formulieren worden dan ook aangemerkt als ‘op tijd’ en dus gelden de belastingvoordelen ook voor deze dga’s.
Daarnaast geeft de staatssecretaris dga’s de mogelijkheid om alsnog te regelen dat hun (ex-)partner het formulier ook ondertekent. Tot nu toe vervielen de belastingvoordelen ook meteen als op het formulier de handtekening van de partner ontbrak. Vanaf nu geeft de inspecteur de dga dan eerst minstens zes weken de tijd om alsnog een formulier in te sturen waar die handtekening wél op staat.