Einde voor het pensioen in eigen beheer

4 juli 2016 | Door redactie

Staatssecretaris Wiebes van Financiën komt op Prinsjesdag met een wetsvoorstel om het pensioen in eigen beheer af te schaffen. Directeur-grootaandeelhouders (dga’s) krijgen gedurende drie jaar een belastingkorting als zij hun pensioen in eigen beheer afkopen. De regeling gaat per 1 januari 2017 gelden.

Eerder was er sprake van dat een oplossing voor het afschaffen van het pensioen in eigen beheer op zich zou laten wachten. Maar onlangs heeft staatssecretaris Wiebes een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin hij aangeeft dat hij op Prinsjesdag een wetsvoorstel indient om het pensioen in eigen beheer in fases af te schaffen.

Pensioen in eigen beheer fiscaal voordelig afkopen

Een dga krijgt hierbij de mogelijkheid om zijn pensioen in eigen beheer fiscaal voordelig af te kopen (tool). Gedurende drie jaar kan een dga op vrijwillige basis het pensioen met een belastingkorting afkopen. In 2017 bedraagt deze belastingkorting 34,5%, 25% in 2018 en 19,5% in 2019. De staatssecretaris geeft aan dat het voorstel een voordeel moet opleveren voor dga’s die via de huidige regeling pensioen opbouwen in eigen beheer, waarbij het geld vastzit in de eigen bv.

Eerste schijf in vennootschapsbelasting naar € 250.000

Het kabinet is ook van plan om de eerste schijf in de vennootschapsbelasting (tool) te verlengen van € 200.000 naar € 250.000 in 2018 en naar € 350.000 in 2021. Volgens de staatssecretaris maakt de verlenging van de eerste schijf het opbouwen van nettovermogen voor de oude dag in de bv aantrekkelijker.
De voorgestelde afkoopregeling levert een besparing van € 2 miljard op voor de begroting van 2017.