Fiscale eenheid verbreken en winst uitdelen vóór 2020?

Het jaar 2019 loopt alweer bijna op zijn einde. Maar vóór de oliebollen op tafel komen is er misschien nog wel fiscaal voordeel te halen. Bijvoorbeeld: is het voor uw bv voordelig om de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting te verbreken? Of moet u dit jaar nog dividend uit uw bv halen?

27 november 2019 | Door redactie

Vanaf 2020 gaan de belastingtarieven namelijk al behoorlijk op de schop. Voor u als directeur-grootaandeelhouder (dga) is het matig nieuws dat het tarief in box 2 van de inkomstenbelasting van 25% naar 26,25% gaat. In 2021 klimt het tarief op inkomen uit aanmerkelijk belang zelfs naar 26,9%. Het kabinet is niet gevoelig voor de roep om die verhoging uit of af te stellen. Dus het ligt niet voor de hand dat de maatregel wordt geschrapt. Het kan daarom lonen om uw bv nog in 2019 extra dividend uit te laten keren.

Zonder fiscale eenheid vaker profiteren van lage tarief

Voor de vennootschapsbelasting (VPB) geldt dat het tarief voor winsten tot € 200.000 verder daalt, van 19% naar 16,5%. De fiscale eenheid in de VPB zorgt ervoor dat de Belastingdienst alle bv’s binnen de eenheid ziet als één belastingplichtige. Dit heeft als voordeel dat de bv’s winsten en verliezen onderling kunnen verrekenen. Nadeel is dat de fiscale eenheid ook maar één keer kan profiteren van het lagere VPB-tarief voor winsten tot € 200.000. Nu het lage tarief steeds lager wordt, is dat ook een groeiend nadeel. Het opbreken van de eenheid kan dan een goed idee zijn. Wilt u dat per 1 januari 2020 doen, dan moet dat verzoek wel uiterlijk 31 december 2019 binnen zijn bij de Belastingdienst. Wel moet u opletten dat u het ontvlechten van de eenheid netjes doet, want de inspecteur kijkt ook aandachtig mee.
Rendement heeft nog meer eindejaarstips op een rijtje gezet, speciaal voor de dga en voor de bv. Doe er uw voordeel mee!

Heeft u een vraag naar aanleiding van de eindejaarstips? Stel deze dan aan de adviseurs van de Adviesdesk!

Bijlagen bij dit bericht

Fiscale eenheid
E-learning | VideoCollege 10 minuten
Eenmanszaak of bv?
Tools | Rekentools