'Geef ondernemers wind in de zeilen in plaats van straf'

26 maart 2018 | Door redactie

Overheden, van Brussel tot gemeenten, doen niet echt hun best om het ondernemers makkelijker te maken. Gemeenten verhogen de lasten, directeuren-grootaandeelhouders (dga's) moeten straks flink meer belasting aftikken en ondertussen zet het komende UBO-register ondernemers 'in de blote kont'. Dat schrijven ondernemers in een brandbrief aan premier Rutte. Zij vragen de VVD’er om het tij te keren.

De brief is ondertekend door zeven dga’s en door Wim van der Leegte, grondlegger van industrieel conglomeraat VVD. Ook de voorzitters van VNO-NCW en MKB-Nederland hebben de brief getekend. Zij roepen premier Rutte op om komende Prinsjesdag met een agenda te komen die ondernemers weer meer waardeert en hen de wind in de zeilen geeft.

Belastingverhoging box 2 ‘boete op ondernemen’

Vooral de hogere belasting op aanmerkelijk belang (box 2) zit de ondernemers hoog. Het kabinet wil het belastingpercentage in box 2 opschroeven van de huidige 25% naar 28,5%. Een ‘boete op ondernemen’, mopperen de briefschrijvers. Dga’s die er eerder voor hebben gekozen om winsten binnen de bv te laten om later te kunnen investeren komen daarmee ook bedrogen uit. Deze belastingverhoging legt nu met terugwerkende kracht een claim op dat vermogen, aldus de ondernemers.
Naast de hogere taks werkt de landelijke overheid ondernemers ook met andere maatregelen nog altijd tegen, vinden de briefschrijvers. Zo is er nog steeds geen werkbaar plan om de loondoorbetaling bij ziekte voor kleinere ondernemers te verkorten.
Over de hogere belasting voor dga’s trokken vier organisaties van financiële en fiscale adviseurs onlangs ook al aan de bel in een brandbrief. Ook zij vinden dat de belastingverhoging in box 2 achterwege moet blijven.

UBO-register krijgt veeg uit de pan

Niet alleen de landelijke overheid maakt het ondernemers niet bepaald makkelijker, ook Europa en de lokale overheden kunnen er volgens de briefschrijvers wat van. Zo voelen ondernemers zich de ‘melkkoe’ van de gemeentebegroting, vooral via de onroerendezaakbelasting (OZB).
En ook Brussel krijgt een veeg uit de pan, met een verwijzing naar het zogeheten UBO-register. Daarin komen de gegevens van onder meer grootaandeelhouders te staan. Het door Europa opgelegde register is naar verwachting rond de zomer operationeel in Nederland en is bedoeld om witwassen tegen te gaan. Maar volgens de briefschrijvers schiet het register zijn doel ruimschoots voorbij. ‘We kunnen net zo goed in onze blote kont op het Binnenhof gaan staan’, verzucht één van hen. Het steekt de ondernemers dat hun gegevens straks makkelijk te vinden zijn voor kwaadwillenden.