Geruisloos inbrengen tbs-pand snel regelen

13 september 2010 | Door redactie

U heeft nog tot 30 september aanstaande de tijd om met terugwerkende kracht per 1 januari 2010 een pand vrijgesteld ter beschikking te stellen in uw bv. Tenminste, de intentie- of voorovereenkomst moet dan gesloten en geregistreerd zijn. Vervolgens heeft u nog tot 31 december 2010 de tijd om het pand daadwerkelijk in te brengen in uw bv.

Bent u als directeur-grootaandeelhouder (dga) houder van minimaal 90% van de aandelen van uw bv, dan kunt u in 2010 onder voorwaarden geruisloos een tbs-pand inbrengen in uw bv. U kon hierover meer lezen in BV Rendement 5-2010 in een Vraag 'n antwoord op pagina 9. Het mag hierbij trouwens ook gaan om onbebouwde grond waarop u een tbs-pand gaat bouwen. Dat staat in een eerder gepubliceerd besluit van demissionair minister De Jager van Financiën. Geruisloos inbrengen houdt in dat u over de inbreng van het tbs-pand geen inkomstenbelasting of overdrachtsbelasting hoeft te betalen.

Beperkingen vrijstelling overdrachtsbelasting

Dat laatste geldt overigens onder andere alleen als u het pand vóór 1 september 2009 ter beschikking stelde aan uw bv. Ook moet u daarvoor al minimaal drie jaar tenminste 90% van de aandelen van uw bv in handen hebben. Voldoet u niet aan de voorwaarden, of sluit u te laat een intentie- of voorovereenkomst om een tbs-pand in te brengen in uw bv, dan moet u alsnog belasting betalen volgens de normale regels.